Kruisvaarder tegen doping Baumann loopt tegen lamp

De Duitse atleet Dieter Baumann is betrapt op doping. De voormalig olympisch kampioen maakte bekend dat bij out-of-competition controles in zijn urine sporen zijn gevonden van de verboden spierversterker nandrolon.

Van onze sportredactie

Baumann, die in 1992 tijdens de Olympische Spelen in Barcelona goud won op de 5000 meter, kreeg het nieuws te horen van de Duitse atletiekbond. De charismatische atleet staat juist bekend als een kruisvaarder tegen doping.

De 34-jarige Baumann was tweemaal positief getest, de eerste keer in oktober, de tweede keer deze maand. Hij ontkende iets te hebben genomen en zei geen verklaring te hebben voor de uitslag. ,,Ik zal alles doen om de situatie op te helderen'', aldus Baumann.

De Duitse bond heeft de zeer succesvolle baanatleet onmiddellijk voor onbepaalde tijd geschorst. Baumann bleek bij controles in de laboratoria van Kreischa en Keulen een waarde van 20 nanogram in zijn urine te hebben, waar maximaal twee is toegestaan.

Dit jaar is de atletiekwereld overspoeld door een golf aan nandrolonzaken. 'Slachtoffers' waren onder anderen Linford Christie, Merlene Ottey en Troy Douglas. Baumann vermoedt dat er slachtoffers vallen die zich van geen kwaad bewust zijn. ,,Er moet onder de atleten voor wat betreft nandrolon grote onzekerheid zijn. Het kan in producten zitten waarop dat niet vermeld wordt.''

Ondertussen moet Baumann zijn onschuld nog maar zien te bewijzen. ,,Ik heb nooit in mijn leven een verboden middel gebruikt'', bezwoer hij. De Duitser kondigde aan openheid te geven over zijn gehele medische dossier. Daarbij dringt hij aan op een uitgebreid onderzoek.

De internationale federatie IAAF heeft tijdens een vergadering in Monaco besloten de dopingzaken van sprinter Linford Christie en hoogspringer Javier Sotomayor door te verwijzen naar haar arbitragecommissie. Beide atleten hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

De 39-jarige Christie, olympisch kampioen van 1992 op de 100 meter, werd in februari positief bevonden op het middel nandrolon. De Britse bond sprak hem vrij, omdat ze niet overtuigd was dat het gevonden middel in de urinestaal inderdaad nandrolon was. De Cubaan Sotomayor werd in juli gesnapt op gebruik van cocaïne.

De IAAF bevestigde twee nieuwe dopingzaken. De Britse hordenloper Gary Cadogan en de Isaëlische hoogspringer Itais Margalit zijn eveneens betrapt op nandrolon. Ook zij riskeren een schorsing van twee jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden