Kruiskop tegen jeuk

,,Dit is groot nieuws. Benieuwd op welke wetenschappelijke claim dit is gebaseerd'', laat prof. dr. W. Faber, specialist in tropische huidziektes weten via een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Onderwerp van gesprek is de Stamp.it, een soort 'stempel' tegen insectenbeten. Het apparaatje ziet er uit als een schroevendraaiertje met een kruiskop. Druk de kruiskop op de muggenbult en zie de jeuk verdwijnt. De fabrikant van dit produkt dat onder andere verkrijgbaar is bij Etos, Blokker en Bever Zwerfsport (adviesprijs 3,99 euro) stelt zelfs dat na tien tot vijftien keer gebruik een periode van resistentie aanbreekt die vier tot vijf maanden kan duren.

Dat zou nog eens een mooie oplossing zijn voor een probleem waarvan zo ongeveer de hele mensheid last heeft. Zo'n Stamp.it, een Duitse uitvinding, hoef je maar één keer aan te schaffen en dan kan je er voor de rest van je leven mee toe. Stinkende zalfjes of andere middeltjes zijn overbodig geworden. Het apparaatje - niet groter dan een paar centimeter - kan bovendien gemakkelijk aan een sleutelhanger worden bevestigd.

De werking, aldus de fabrikant, is 'even simpel als doeltreffend'. ,,Als een insect bijt, blijft het speeksel waarmee de insecten het bloed verdunnen, achter in de bovenste huidlaag. Hier veroorzaakt het jeuk en soms zelfs infecties. Door Stamp.it als een stempel op de bult te drukken verdwijnt het speeksel naar een dieper gelegen huidlaag, waardoor het op natuurlijke wijze een einde maakt aan de jeuk.''

Zou het? Prof. Faber gelooft er in elk geval niets van. ,,Ik kan me er niets bij voorstellen. De huid is in feite één groot afweersysteem. Het heeft daarom geen zin een stof van de ene huidlaag naar de andere te duwen.''

De fabrikant, InnoEssentialsInternational in Capelle aan den IJssel, beroept zich op een uitgebreide dermatologische test. Die is uitgevoerd in een Duits laboratorium. Uitgebreid? De Stamp.it is uitgeprobeerd bij vijftien proefpersonen op één dag tussen 11.00 uur 's ochtends en 15.00 uur 's middags. Muggen mochten te keer gaan op de linker- en rechteronderarmen van de proefpersonen. De linkerarmen werden vervolgens bewerkt met de Stamp.it. Ter vergelijking werden de rechterarmen niet behandeld.

Vier proefpersonen vielen af omdat zij ongevoelig bleken voor muggenbeten. Elf bleven er over. Bij hen werden 44 muggenbeten met Stamp.it behandeld. Bij 31 beten was één behandeling voldoende. Bij de rest moest het nog eens over.

Het evaluatierapport vermeldt niets over de rechterarmen. Misschien is de jeuk daar na vier uren op natuurlijke manier verdwenen? Over de geclaimde resistentie na tien tot vijftien keer gebruik evenmin een woord. Geeft niet: de proefpersonen, niet één uitgezonderd, blijken bijzonder te spreken over de effectiviteit van de Stamp.it. Maar misschien zouden ze dat dan ook zijn geweest als ze hun vingernagels eens stevig in de bulten hadden gedrukt of een schroevendraaier met kruiskop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden