Kruisiging Saoedi-Arabië wekt woede

Foto's van koning Abdoellah hangen naast wapperende Saoedische vlaggen langs de weg in hoofdstad Riyadh. Beeld AFP
Foto's van koning Abdoellah hangen naast wapperende Saoedische vlaggen langs de weg in hoofdstad Riyadh.Beeld AFP

Wie dacht dat kruisigingen tot het verleden behoorden, hoeft niet ver te zoeken. In het ultraconservatieve Saoedi-Arabië staan volgende week zeven executies gepland, waarvan één middels kruisiging.

Onschuldig
In 2006 werden zeven personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een serie roofovervallen op juweliers in 2004 en 2005. De meesten van hen waren op dat moment nog minderjarig.

Vier jaar later kregen zij allen de doodstraf opgelegd. De 24-jarige Nasser al-Kahtani, die behoort tot de groep ter dood veroordeelden, slaagde erin om vanuit de gevangenis contact te leggen met persbureau AP. Hij vertelde de journalisten dat hij onschuldig is, en dat zijn bekentenis onder marteling is afgedwongen.

"Ik heb niemand vermoord. Ik had geen wapen bij me tijdens de overval, maar de politie dwong mijn bekentenis af door me te martelen, in elkaar te slaan en door te dreigen mijn moeder iets aan te doen. En dat terwijl ik pas 15 jaar oud was", stelt Kahtani.

Kruisiging en vuurpeloton
Kahtani stond drie keer voor de rechter, maar mocht niet bijgestaan worden door een advocaat. De rechter was tevens niet geïnteresseerd in zijn verhaal. "We lieten hem de littekens van de marteling zien, maar hij wilde niet luisteren", aldus Kahtani.

Mensenrechtenorganisaties bevestigen dat er sprake was van een oneerlijk proces. Human Rights Watch (HRW) meldt dat de mannen langdurig zijn gemarteld, waarbij ze onder meer uren in dezelfde houding moesten staan, niet mochten slapen of eten, en dat hun familieleden bedreigd werden.

Maar vooral het lot van Sarhan al-Masjajeh baart mensenrechtenorganisaties zorgen. Masjajeh, die gezien wordt als de leider van de bende, zal worden gekruisigd gedurende drie dagen. Er bestaat echter de mogelijkheid dat hij eerst wordt onthoofd voordat hij aan het kruis wordt gehangen. De andere zes daders, onder wie Kahtani, zullen geëxecuteerd worden middels een vuurpeloton.

Uitstel van executie
Afgelopen zaterdag had koning Abdoellah het doodvonnis ondertekend en ingestemd met de wijze waarop ze ter dood zullen worden gebracht. Gisteren maakte de regering echter bekend dat de executies een week zullen worden uitgesteld.

In bijna geen enkel land worden er zo veel mensen geëxecuteerd als in Saoedi-Arabië, waar de doodstraf staat op onder meer moord, overval en zelfs hekserij.

Doorgaans bestaat de doodstraf uit onthoofding met een zwaard, maar mensenrechtenorganisaties melden dat kruisigingen nog altijd veel voorkomen. Amnesty International noemt de executies de 'ultieme vorm van een wrede, inhumane en onterende straf.'

Discriminatie
De Saoedische regering wordt ook beschuldigd van discriminatie. Alle zeven mannen komen uit de stad Abha, gelegen in de zuidelijke provincie Asir. De inwoners uit de arme streek, die ook wel bekendstaat als '07' vanwege zijn regiocode, worden door de autoriteiten in Riyadh gezien als minderwaardig. De straffen die mensen uit het zuiden krijgen opgelegd vallen meestal hoger uit dan die uit andere regio's.

HRW wijst Saoedi-Arabië op het Verdrag van de Rechten van het Kind, dat het land ondertekend heeft in 1996. Het verdrag verbiedt onder meer het opleggen van de doodstraf aan personen voor misdaden die zijn begaan terwijl ze minderjarig waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden