Kruijswijk wil eerherstel en gokt met succes op de aanval
Renner van LottoNL-Jumbo tweede in bergetappe. Ook Slagter laat zich zien van voren.
Voor de tweede dag op rij koos Steven Kruijswijk voor het offensief in de Ronde van Italië. Net als een dag eerder smoorde zijn aanvalslust gisteren in de slotkilometers. Vroeger of later moet zijn strijdvaardigheid toch een keer goed uitpakken, fluistert Kruijswijk zichzelf na twee sterke etappes moed in.
Is het niet dit weekeinde dan toch ergens deze tweede week in deze Giro d'Italia, zei de Brabander zaterdag na een lange vluchtpoging die op de slotklim teniet werd gedaan door de klassementsrenners die niet voor elkaar wensten te wijken. Kruijswijk: "Dat is jammer, maar ik dacht dat ik op deze manier een goede kans zou maken op de ritzege. Uiteindelijk zit ik er ook niet ver vandaan."
Zijn woorden bleken een dag later in de negende etappe, eveneens door pittig middengebergte, geen ijdele retoriek. Kruijswijk, kopman bij Team LottoNL-Jumbo, legde beslag op de tweede plek. Zijn aanval op medevluchter Paulo Tiralongo kwam net de laat voor de etappewinst. Een inschattingsfout, gaf de 27-jarige toe.
Dat zou je ook overigens ook van die ander Nederlander kunnen zeggen. Tom-Jelte Slagter leek gisteren lang zijn eerste prijs van dit jaar binnen te hebben. Leek, want op de laatste heuvel verspeelde de coureur van Cannondale-Garmin een voorsprong van bijna twee minuten op de groep vluchters met daarbij Kruijswijk en uiteindelijke ritwinnaar Tiralongo. Slagter had zijn kruit veel te vroeg verschoten.
Slagter is een beroepsgokker dankzij zijn potige eindsprint op geaccidenteerd terrein. Kruijswijk is deze dagen een uit nood geboren gokker. Zijn hoofddoel deze Giro raakte in de eerste week ver uit het zicht nadat hij in de vierde etappe acht minuten verspeelde op Giro- favorieten Alberto Contador, Richie Porte en Fabio Aru. De Nederlander zint sindsdien op eerherstel. Het liefst, aldus Kruijswijk, met een etappewinst. Aan zijn vorm ligt het niet. Die groeit met de dag, sprak hij monter.
De achterstand op de top is inmiddels onoverbrugbaar groot. Kruijswijk heeft zich daarbij neergelegd. Tien minuten ligt hij achter op roze truidrager Contador. Hij snoepte er dit weekeinde weliswaar een minuut vanaf, de marge met de topdrie gaat de man het de grootste schouderpartij in het peloton niet meer dichten.
Hoogstens kan Kruijswijk een gooi doen naar een plek bij de eerste tien. Dat gat bedraagt nog altijd meer dan zeven minuten, maar Kruijswijk heeft wel nog een sterk wapen dat in zijn voordeel spreekt. Dat is zijn lange adem. Hoe langer een grote ronde duurt, hoe beter Kruijswijk de slopende omstandigheden verteert.
Kruijswijks insteek deze Giro was bij de eerste tien te eindigen, zei hij tijdens de ploegenpresentatie aan de vooravond van dit wielerjaar. Hij werd in 2011 al eens achtste in Italië. Nu staat hij op de drieëntwintigste plek.
undefined
Wielerploeg als speeltje
De steenrijke Russische zakenman Oleg Tinkov van Tinkoff-Saxo manifesteert zich steeds meer als een ongeleid projectiel. In een interview in het Italiaanse Gazzetta dello Sport dit weekeinde betitelde hij zijn wielerploeg als ordinair speeltje. "Als kind kun je plotseling uitgekeken raken op je speelgoed. Ik ben een emotioneel persoon." Tinkov sluit niet uit dat hij eind dit jaar de stekker uit de ploeg trekt. Miljardair Tinkov nam de ploeg eind vorig jaar over. Hij werkte twee maanden geleden oprichter Bjarne Riis naar buiten omdat prestaties uitbleven, motiveerde Tinkov zijn ingreep. De Rus die wel vaker opvalt door zijn onconventionele uitspraken, wil met Alberto Contador de dubbel Giro-Tour veroveren. Of Tinkovs uitlatingen bijdragen aan de uitvoering van het illustere en loodzware plan deze maanden is na zijn weinig tactvolle opmerkingen nog maar de vraag.
undefined