Kruidvat en Etos discrimineerden Aziatische moeders

Vorig jaar waren veel schappen leeg. Klanten mochten maar twee pakken melkpoeder per persoon. Vooral Aziaten ondervonden hinder van deze maatregel,Beeld anp

Twee vrouwen van Aziatische afkomst zijn gediscrimineerd door vestigingen van Etos en Kruidvat. Dat oordeelde het College voor de Rechten van De Mens gisteren in de zaak aangespannen door de twee vrouwen. Een jaar geleden wilden zij babymelkpoeder voor hun kindje kopen, maar kregen dat tot hun verbazing niet mee. Eén kreeg te horen dat de winkel dat niet meegaf 'aan jullie Aziatische mensen'.

Door een melkschandaal in China in 2008 waaraan zeker zes baby's stierven, zijn Chinese moeders massaal babymelkpoeder uit eigen land gaan wantrouwen. Hierdoor is er de laatste jaren een lucratieve handel in overzeese melkpoeder als Nutrilon of Friso ontstaan.

Weigering van verkoop
Ook Nederlandse winkeliers kregen hierdoor met grote tekorten te maken. Om in elk geval de moeders in de eigen buurt van babyvoeding te kunnen voorzien, gingen veel winkeliers over op verkoopquota. Of het weigeren van verkoop aan Aziatische handelaars.

En soms ook, per ongeluk, zoals filiaalhouder Aljan Baan van Etos-vestiging te Barendrecht tijdens de zitting in januari toegaf, aan Nederlandse moeders met een Aziatisch uiterlijk. En dat is discriminatie, bepaalde het in Utrecht gevestigde College voor de Rechten van de Mens gisteren.

Niet bindend, wel excuses
De uitspraak van de voormalige Commissie Gelijke Behandeling is overigens niet juridisch bindend, er is dus geen straf. Wel leidt de uitspraak in 75 procent van de gevallen tot een reactie. Zoals excuus of schadevergoeding maar ook structurele maatregelen', aldus een woordvoerder. Ook zal een rechter de uitspraak altijd meewegen in zijn oordeel, mochten de klagers alsnog naar de rechtbank stappen.

De twee zaken zijn voorlopig de enige twee 'babymelkpoeder'-zaken die bij het College lopen, maar Predrag Vitkovic van het antidiscriminatiebureau Radar heeft inmiddels achttien vergelijkbare gevallen verzameld. Hij zegt dat zijn cliënten opgelucht en blij zijn met de erkenning.

Redacteur Joris Belgers was ook aanwezig bij de zitting in januari. Lees hier het verhaal van mevrouw Groenendijk-Sikhiao die in een Etos in Barendrecht geen melkpoeder meekreeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden