Kruidnoten

Bolletje kruidnoten
Samenstelling:

Tarwebloem, suiker, plantaardige vetten, glucose-fructosestroop, kruidnootjeskruiden (bevat kaneel), rijsmiddelen (E500, E450), gebrande suiker, zout, emulgator (sojalecithine).

Zelf maken?
Nodig voor ± 75 stuks

250 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

150 g roomboter

125 g bruine basterdsuiker

10 g speculaaskruiden

4 eetl melk

snufje zout

evt. een klein beetje versgemalen peper uit de molen

Sinterklaas is weer in het land, dat kan niemand ontgaan zijn. Het werd ook hoog tijd, met supermarkten die immers al sinds september volgestouwd liggen met kruidnoten en pepernoten. Tot mijn grote verdriet heerst daar trouwens sinds jaar en dag spraakverwarring over. Er is zelfs een speciale website aan gewijd (needatzijnkruidnoten.wordpress.com). Terwijl, hoe moeilijk is het nu helemaal? Kruidnoten zijn die kleine, brosse halve bolletjes die naar speculaas smaken. Pepernoten zijn die taaie lichtbruine bonken met anijsaroma. Ze lijken in de verste verte niet op elkaar, dat zult u met me eens zijn. Gek genoeg worden kruidnoten wel vaak pepernoten genoemd, andersom nooit. Enfin, het is elk jaar weer een heikele kwestie. Nog eigenaardiger is het feit dat supermarkten sinds een paar jaar rond deze tijd ook steevast pakjes aanbieden met kant-en-klaar kruidnotendeeg. Je hoeft er alleen nog bolletjes van te rollen en dan kunnen ze de oven in. Maar dan kun je toch net zo goed meteen een zak kruidnootjes aanschaffen? De lol van zelf bakken, zeker met kinderen, is toch juist gelegen in het deeg kneden? En moeilijk is het ook al niet. Daarom voor alle grote en kleine weekendthuisbakkers hierbij mijn zelfmaakrecept voor kruidnootjes.

Overigens, voor wie toch liever pepernoten wil in plaats van kruidnoten, kan ik het verrassende oerrecept van culinair historica Lizet Kruyff van harte aanbevelen. Onder de noemer 'pepernotenrevolutie' trekt zij strijdhaftig door het land met pepernoten volgens authentiek recept. Die zijn niet gemaakt met gewone zwarte peper als in de pepermolen, maar met de tikje zoete staartpeper (de Afrikaanse Piper cubeba). Het recept staat op haar blog Spinazieacademie.nl.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Snij de boter in stukjes en doe in een kom, samen met de overige ingrediënten. Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg. Maak er kleine bolletjes van, formaat knikker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in 15-20 minuten gaar en bros.

Tips
Voeg een lepeltje extra melk toe als de boel uit elkaar blijft vallen.

Duw de bolletjes een klein beetje plat op de bakplaat, dan rollen ze niet alle kanten op zodra je de plaat in de oven schuift.

Zorg dat ze niet pal naast elkaar liggen, dat kan straks in de oven één grote koek worden.

Koekkruiden of speculaaskruiden? En dan bestaan er ook nog 'koek- en speculaaskruiden'... De exacte mix verschilt per producent, maar het is gewoonlijk een mengsel van kaneel, koriander, kardemom, gember en nootmuskaat. Gemalen kruidnagels horen er van oudsher ook in, maar dit dure ingrediënt wordt steeds minder vaak aangetroffen.

Suggesties:
Pakjestips? info@kokenmetkarin.nl

De kookboeken 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' en 'De heimweekeuken' zijn ook verkrijgbaar via webshop.trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden