Kruidige custard uit Thailand

1 kaneelstokje, 1/2 theelepel versgemalen nootmuskaat, 6 kruidnagels, 150 milliliter slagroom, 125 milliliter water, 1 plak palmsuiker (gula djawa), 125 milliliter kokosmelk (uit blik), 2 eieren, 1 eidooier. Voor de garnering: 100 milliliter slagroom, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels geraspte kokos.

In de meeste Aziatische landen is het niet zo vanzelfsprekend dat er een dessert op tafel komt. De westerse kolonialen hebben er de zoetige desserts geïntroduceerd. Het resultaat is over het algemeen een aanbod van mier- en mierzoete gerechten. Er worden wel desserts samengesteld van verschillende soorten fruit en ook is ijs er populair. Daarnaast kun je met kokos mooie nagerechten maken.

Onlangs stelde ik voor vrienden een Thais menu samen en daarbij mocht een typisch nagerecht uit de Thaise keuken niet ontbreken. Uiteindelijk kwam ik uit op een custard die warm, lauw en ook koud gegeten kan worden. Ze is dan ook makkelijk van tevoren te bereiden. Deze kruidige custard is te vergelijken met de Franse crème brûlée; de Spaanse variant heet crema catalana. De custard wordt gezoet met palmsuiker, bij de toko te koop in schijven, onder de naam gula djawa (Javaanse suiker). In Thailand heet deze suikersoort nahm dtahn bpeep/buk.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Breng in een pan het kaneelstokje, nootmuskaat, kruidnagels, slagroom en 125 milliliter water aan de kook. Het vuur nu zo laag mogelijk zetten en tien minuten laten staan. Hak ondertussen de palmsuiker klein en klop de eieren samen met de eierdooier met een vork los. Voeg palmsuiker en kokosmelk toe aan de pan en roer tot de suiker opgelost is.

Zet het vuur uit en roer de eieren erdoor. Giet de custard door een zeef in een kom met schenktuit.

Giet de custard in vier eenpersoons kommetjes. Zet de kommetjes in een braadslee en giet er zoveel kokend water bij zodat de kommetje tot de helft in het water staan. Zet de braadslee drie kwartier in het midden van de oven.

Klop ondertussen de slagroom met de suiker stijf.

Verhit een koekenpan en rooster hierin de kokos lichtbruin. Na drie kwartier de punt van een mes in het midden van de custard steken. De custard moet de dikte van vla hebben. Indien nodig de bakjes nog een minuut of vijf in de oven laten staan.

Haal de braadslee uit de oven en pak voorzichtig de bakjes uit het water. Schep op ieder bakje een toef slagroom en strooi daar de geroosterde kokos bovenop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden