Kruidenpreparaten zijn niet zo onschuldig als gedacht

Bijwerkingencentrum Lareb slaat alarm: 518 meldingen in 20 jaar

Ach, baat het niet dan schaadt het ook niet? Dat blijkt voor kruidenpreparaten niet altijd op te gaan.

Het bijwerkingencentrum Lareb ontving de laatste twintig jaar 518 keer een melding over mensen die een dergelijk alternatief middel hadden genomen. In 55 gevallen bleek het te gaan om ernstige bijwerkingen, rapporteren Larebonderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Huidirritaties en een verstoorde stofwisseling waren de meest gemelde bijwerkingen. Tot de ernstigste gevallen behoorden gehoorverlies, een zware allergische reactie, een hartstilstand en ontsteking aan de alvleesklier.

Bij deze ernstige meldingen werd het Sint Janskruid het vaakst genoemd. Dit preparaat zou ook hebben gezorgd voor psychiatrische klachten, waaronder het ontstaan van een psychose. Ook de 'ginkgo biloba' - de vruchten van de Japanse notenboom - leidde bij mensen tot ernstiger klachten. Verkopers claimen dat dit middel werkt tegen geheugenverlies. Beide kruiden blijken ook in combinatie met medicijnen slecht uit te pakken - zo rapporteerden vrouwen die de pil slikten langdurig bloedverlies na het gebruik van het Sint Janskruid. Iemand die het kruid zilverkaars slikte, moest dat bekopen met een ernstige leveraandoening, waardoor langdurige behandeling en ziekenhuisopname nodig was.

Sommige kruidenpreparaten, zoals afslankpreparaten, bevatten ook medicijnen terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Ook zijn er vervuilde preparaten - zoals een antroposofisch middel waarin een hoge concentratie lood zorgde voor wekenlage misselijkheid en overgeven.

Het Lareb tekent overigens wel aan dat ook in het geval van reguliere geneesmiddelen bijwerkingen worden gemeld. De meeste kruidenpreparaten zijn waarschijnlijk nog steeds onschuldig. Verdeeld over twintig jaar is het aantal van ruim 500 meldingen over kruidenpreparaten niet enorm, hoewel de onderzoekers het voor mogelijk houden dat bij alternatieve geneesmiddelen burgers en artsen minder snel een melding overwegen dan bij een reguliere pil.

Het centrum raadt artsen en apothekers aan bij patiënten na te vragen of ze een kruidenpreparaat slikken. Burgers kunnen hun vermoedens van bijwerkingen rechtstreeks melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden