Kroost kerkgangers wordt nauwelijks nog gedoopt

Waar zijn de jonge kinderen in de Protestantse Kerk in Nederland? Die vraag rijst op uit het rapport 'Over berg en dal' van de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, dat volgende week verschijnt.

Het aandeel nul- tot vierjarigen in de Protestantse Kerk is de helft van dat in de gehele Nederlandse bevolking. Geen andere leeftijdsgroep is in de kerk zo ondervertegenwoordigd.

De afwezigheid van jonge kinderen onder de kerkleden was een onverwachte ontdekking in een onderzoek naar een ander onderwerp. De onderzoekers waren geïnteresseerd in de kerkelijke participatie van twintigers en dertigers - een generatie die wordt beschouwd als 'het gat van de kerk'.

Toen de onderzoekers de gehele leeftijdsopbouw van de kerk onder de loep namen ontdekten zij een tweede gat: kinderen van dertigers worden klaarblijkelijk niet meer gedoopt.

"Voor wie wel eens een kerk binnenloopt, is het geen nieuws dat de Protestantse Kerk vergrijst. Maar we zijn verrast door de urgentie", zegt godsdienstsocioloog Marten van der Meulen, een van de auteurs van het rapport.

Doordat 'nieuwe aanwas' ontbreekt, stevent de kerk af op een implosie. 'Deze nieuwe secularisatiegolf kenmerkt zich door een langzaam verdwijnen van een grote groep mensen door ziekte en sterfte', schrijven de onderzoekers.

De Protestantse Kerk in Neder- land telt ongeveer twee miljoen leden. Hoe sterk het aantal gedoopte kinderen terugloopt, is niet precies vast te stellen. Pas sinds 2011 worden die gegevens landelijk bijgehouden. Daarvoor deden de 1600 protestantse gemeenten dat zelf.

De Verdieping 9 Tweede golf van secularisatie komt op kerken af

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden