'Kroonprins' Saif-al-Islam weer vrij

Hij gold als de officieuze troonopvolger van wijlen de Libische dictator Moammar Kadafi. Maar lievelingszoon Saif-al-Islam raakte in ongenade toen hij in 2011 gevangen werd genomen door een Libische rebellengroep. Nu is hij plots vrijgelaten. Volgens zijn advocaat al sinds 12 april, meldt nieuwszender France 24. Hij is "veilig en wel in Libië", zei zijn raadsman Karim Khan.

De 44-jarige Saif zou hebben geprofiteerd van een amnestieregeling. Vorig jaar nog werd hij door een rechtbank in Tripoli bij verstek ter dood veroordeeld voor onder meer (volkeren)moord, verkrachting en het neerslaan van vreedzame protesten tijdens de opstand tegen zijn vader in 2011. Saif was toen nog in handen van een militie in Zintan, in het bergachtige West-Libië waar de autoriteiten in Tripoli niets te vertellen hebben. Via een videoverbinding was er wel contact tussen Zintan en de rechtszaal. De Verenigde Naties hekelden destijds de 'oneerlijke' rechtsgang. Ook het Internationaal Strafhof in Den Haag wil Saif berechten. Volgens Khan kan dat niet meer omdat hij al in Libië is veroordeeld.

Saif-al-Islam ('het zwaard van islam'), de tweede van Kadafi's zeven zonen, gold voor het Westen als het redelijke alternatief voor zijn onvoorspelbare vader. Hij studeerde bedrijfskunde in Wenen en promoveerde aan de Londen School of Economics. Na decennia isolatie was hij de architect van de Libische toenadering tot het Westen. Hij zorgde ervoor dat Libië's nucleaire en chemische wapenprogramma eindigde en probeerde meer ruimte te krijgen voor persvrijheid en burgerrechten.

Die voortvarendheid leidde tot botsingen met zijn andere broers, van wie enkelen belangrijke functies hadden en anderen vooral het oliegeld verbrasten. Saif had geen officiële functie, maar werd als diplomatiek natuurtalent hoopvol de nieuwe leider van Libië genoemd. Na de opstand tegen zijn vader veranderde zijn toon in oorlogstaal. Toen zijn vader werd vermoord, vluchtte hij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden