Kroonprins pleit voor gymdocent

(Trouw) Beeld Erik van der Burgt / Hollandse H
(Trouw)Beeld Erik van der Burgt / Hollandse H

Elke basisschool moet een gespecialiseerde gymleraar krijgen, vindt prins Willem-Alexander. De vakbond vindt dat ’een beetje dom’.

Geef elke basisschool een vakleerkracht voor gymnastiek, dan leggen we de basis voor succes op de Olympische Spelen van 2028. Dat zegt Baukje Zandstra van de vereniging van leraren lichamelijke opvoeding KVLO. Daarmee reageert zij op een uitspraak van prins Willem-Alexander zondagavond via de NOS-televisie, bij de afsluiting van de Winterspelen in Vancouver. De kroonprins pleitte al in 1996 voor gymnastiekleraren op alle basisscholen, zei hij. „Dat is veertien jaar geleden. Maar nog steeds is er niets gebeurd.”

Dat laatste klopt maar ten dele. Zo’n 60 procent van de gymlessen op de basisschool wordt niet door vakleerkrachten gegeven, maar door gewone leraren. Om de kwaliteit van die lessen te verhogen, besloot de Tweede Kamer in 2001 dat voortaan niet alle afgestudeerden van de pabo automatisch bevoegd zijn voor gymnastiek – daarvoor moeten ze eerst een cursus volgen.

Maar die maatregel werkt niet. De aanvullende cursus trekt weinig studenten en veel jonge leraren mogen dus helemaal geen gym meer geven. Ouderen nemen die lessen over – niet altijd met plezier, bleek twee jaar geleden al uit een enquête.

Het pleidooi van de kroonprins is de KVLO daarom uit het hart gegrepen. Niet alleen met het oog op de prestaties van toekomstige olympische sporters, maar ook vanwege de gezondheid van elk kind. Want het staat voor de KVLO buiten kijf dat gymlessen van gespecialiseerde leraren kwalitatief beter zijn dan die van een gewone leerkracht die gymnastiek erbij doet.

„Een leraar die vier jaar lang is opgeleid in dit vak, kan kinderen echt iets leren”, zegt Zandstra. „Wie op de pabo een keuzevak lichamelijke opvoeding heeft gedaan, houdt leerlingen vaak maar wat bezig.”

Dat standpunt kan op de nodige steun rekenen. In november vorig jaar ondertekenden onder meer de vier grote steden, sportkoepel NOC-NSF én de PO-raad (de verenigde schoolbesturen in het basisonderwijs) het ’convenant gezond gewicht’. Daarin werd ook al gepleit voor het aanstellen van vakleerkrachten gymnastiek op de basisschool.

Maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Vakleerkrachten zijn duurder en scholen vrezen ook zich roosterproblemen op de hals te halen. Scholen moeten dan ook niet verplicht worden vakleerkrachten te benoemen, zegt de PO-raad nu.

Dat kán ook niet, stelt voorzitter Michel Rog van vakbond CNV Onderwijs. „De prins lijkt dat niet te weten; dat maakt zijn uitspraak een beetje dom.” Een vakleerkracht is trouwens niet ideaal, zegt hij. „Een gewone groepsleerkracht is beter in staat te zorgen voor een goed onderwijsklimaat in de klas. Juist op de basisschool is dat belangrijk. We hebben toch ook geen vakleerkracht taal of rekenen?”

Volgens CNV Onderwijs kunnen de knelpunten bij gymnastiek opgelost worden door elke pabo-student een stevig vak bewegingsonderwijs te geven, zodat straks alle basisschoolleraren weer gym mogen geven.

Meer dan de helft van de gymles op de basisschool wordt door gewone leraren gegeven. (FOTO ERIK VAN DER BURGT, HH) Beeld
Meer dan de helft van de gymles op de basisschool wordt door gewone leraren gegeven. (FOTO ERIK VAN DER BURGT, HH)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden