Kroonprins legt werk IOC stil

DEN HAAG - Kroonprins Willem-Alexander heeft in overleg met premier Kok al zijn activiteiten als lid van het Internationaal olympisch comité (IOC) voorlopig stilgelegd.

Of hij in juni nog als IOC-lid wordt beëdigd, hangt af van het 'zelfreinigend vermogen' van de sportorganisatie, blijkt uit een brief van de premier aan de Tweede Kamer. Kok zei in een toelichting 'vurig' te hopen dat het IOC, dat in opspraak is geraakt door enkele corruptieaffaires, erin slaagt schoon schip te maken. Duidelijkheid daarover ontstaat 17 en 18 maart, als de Olympische beweging zich buigt over enkele nieuwe onderzoeken en over maatregelen om herhaling te voorkomen. Volgens Kok vindt Willem-Alexander de situatie net als hij 'buitengewoon ernstig' en heeft hij besloten zijn werkzaamheden voor het IOC tot half maart op te schorten.

De Tweede Kamer reageerde gisteren gematigd positief op deze 'time-out', zoals VVD-woordvoerder Te Veldhuis het uitdrukte. Naar Koks beslissing over de Olympische toekomst van de kroonprins was aan het Binnenhof met spanning uitgekeken. De premier zit in een politiek lastig parket, omdat hij vorig jaar verschillende waarschuwingen over de omstreden reputatie van het IOC in de wind sloeg.

Met de nu gekozen tussenoplossing kunnen ook de meeste oppositiepartijen leven. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies sprak van een 'stap in de goede richting': beëindiging van het IOC-lidmaatschap van Willem-Alexander. GroenLinks-leider Rosenmoller rekent daar eveneens op, zeker nu een Japanse krant weer meldt dat verschillende IOC'ers zich door het organisatiecomité van de winterspelen in Nagano hebben laten fêteren. De Nederlander Anton Geesink zou een van hen zijn. Geesink kreegt eerder al een berisping van het IOC na een intern onderzoek.

Het IOC zelf betreurt de beslissing van de kroonprins en gaat ervan uit hij later alsnog lid kan worden. De Nederlandse sportkoepel NOC-NSF heeft begrip voor het besluit.

Overigens zijn Willem-Alexanders activiteiten voor het IOC tot op heden beperkt gebleven. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft hij alleen afgelopen december een vergadering van een comité bijgewoond dat zich bezighoudt met de financiering van sportfaciliteiten in arme landen.

Juist gisteren kwam Anton Geesink opnieuw in opspraak. Een Japanse krant noemde hem als een van de acht IOC'ers die zich extra hebben laten verwennen tijdens de Winterspelen in Nagano van vorig jaar. Geesink heeft al een berisping van het IOC op zak wegens de omkoopaffaire rond de Spelen van 2002.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden