Kroonprins kiest voor omstreden landhuis Landhuis Eikenhorst

WASSENAAR - Prins Willem-Alexander staat te popelen om met Máxima het landhuis Eikenhorst in Wassenaar te betrekken. ,,Hij zou er het liefst meteen na het huwelijk gaan wonen, maar dan is de aanpassing nog niet klaar'', aldus een hoffunctionaris.

Dat het paar voor Eikenhorst heeft gekozen, is voor Wassenaar geen verrassing. Het huis heeft jaren leeg gestaan nadat prinses Christina in 1996 als pas gescheiden vrouw naar New York vertrok. Christina had het klassiek ogende huis in 1985 laten bouwen. Toen vorig jaar bouwvakkers aan het werk gingen, werd het verband met de verliefde Willem-Alexander en Máxima snel gelegd.

Willem-Alexanders huis aan Noordeinde 66, naast zijn moeders werkpaleis, zal waarschijnlijk dienst blijven doen als het zich uitbreidende secretariaat van de prins en Máxima. Ook nummer 64 wordt deels bestemd voor het secretariaat. Willem-Alexander woont nu nog op de bovenste verdieping van nummer 66.

Máxima's adres is nu formeel Huis ten Bosch, bij Beatrix en Claus. Willem-Alexander heeft namelijk eens gezegd dat hij ,,principieel'' tegen ongehuwd samenwonen is. De rest van de familie blijkt daar in de praktijk geen problemen mee te hebben. Maar gezien de zwaardere ministeriële verantwoordelijkheid die geldt voor de eerste troonopvolger, zou het juridisch onduidelijke 'samenwonen' problemen kunnen geven. Na het huwelijk op 2 februari zijn die belemmeringen weg. Maar de Eikenhorst zal pas later in het jaar klaar zijn. De beveiliging is nog een probleem. De villa ligt in een hoek van het 415 hectare grote koninklijk landgoed De Horsten, langs de Rijksstraatweg door Wassenaar. Dat landgoed is toegankelijk voor wandelaars (kaartje kost fl2,25). Afsluiting van het gebied zou kwaad bloed zetten bij vele duizenden mensen die nu genieten van het romantisch aangelegde bos en de malse weitjes met koeien. Een voormalig jachthuis van de Oranjes is nu populair als theepaviljoen.

Dat zal waarschijnlijk zo blijven. Rondom het huis zelf is een hoog hek met videocamera's gezet. Vele honderden wintergroene coniferen in een dubbele rij moeten extra dekking geven. Eén van de toegangswegen tot het landgoed, die langs de villa loopt, is eerder al afgesloten met een hoog, koninklijk hek.

Het landgoed, bestaande uit de Eikenhorst, Raaphorst en Ter Horst, is eigendom van prinses Juliana. De meeste Oranjebezittingen staan op haar naam. Willem-Alexander zal het huis waarschijnlijk kopen van zijn grootmoeder, zoals hij ook heeft gedaan met Noordeinde 66 in Den Haag.

De korte historie van de prinselijke villa kent een reeks van conflicten. De bouw ervan is tot aan de Raad van State bestreden omdat die in strijd was met het bestemmingsplan. Maar voor een lid van het koninklijk huis gelden soms andere wetten, zei een provinciaal ambtenaar destijds. Vervolgens waren er conflicten over de illegale afgraving van een stukje duin, een garage zonder bouwvergunning, en betonnen paaltjes op een bospad die boeren met trekkers noodzaakten vijf kilometer om te rijden.

De postbode die op de brommer zijn ronde doet langs de boerderijen op het landgoed, is niet bang voor ontilbare postzakken in de toekomst. ,,Die zullen ze toch wel apart houden'', hoopt hij. Hij heeft wel post voor Eikenhorst nummer 4, maar die is voor prinses Christina. De adreswijziging is nog niet overal doorgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden