Kroonprins heeft recht op komst 'schoonvader'

,,Hij deugt niet'', zei minister Zalm over Jorge Zorreguieta. Maar bij een huwelijk van dochter Maxima met de kroonprins kunnen we niet om hem heen. Laten we oud-juntaleden tot persona non grata verklaren, en voor Zorreguieta een uitzondering maken als hij grootvader wordt.

Het erfelijk koningschap zoals wij dat in Nederland kennen is een krankzinnige zaak. Maar het werkt wel krankzinnig goed. Het leven zit vol met dergelijke paradoxen. Het Huis van Oranje is niet alleen een van de laatste samenbindende factoren in onze multiculturele samenleving, maar ook een prima pr-stunt. Want ons sprookje verkoopt goed in het buitenland.

Alleen betalen de leden van het koninklijk huis daar wel een forse prijs voor. Dag en nacht staan ze in de publieke belangstelling. Helaas denken velen dat de enorme rijkdom van de Oranjes ze automatisch gelukkig maakt. Daarom staan wij elke maand braaf bij de sigarenboer in de rij, om een staatslot met jackpot te kopen. In werkelijkheid helpt rijkdom maar zeer beperkt bij het vinden van geluk. Je hart volgen, dat maakt pas echt gelukkig. Het recht om je hart te volgen zou ik het allerfundamenteelste mensenrecht willen noemen.

Om onze politieke correctheid te bewijzen, dreigen wij Nederlanders nu inbreuk te gaan plegen op dat aller fundamenteelste mensenrecht van Willem-Alexander. Omdat Maxima Zorreguieta de dochter is van de weinig berouwvolle Argentijnse mensenrechtenschender Z., zou de kroonprins niet met haar mogen trouwen.

Volgens artikel 23 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft eenieder recht op vrije keuze van zijn beroep. Het feit dat wij collectief de wens koesteren dat Willem-Alexander koning wordt staat op gespannen voet met dit artikel. Natuurlijk kan Willem-Alexander afstand doen van wat wij zijn 'recht' op de troon noemen. Maar dat valt niet mee, omdat de verwachtingen die wij van hem koesteren ertoe hebben geleid dat zijn recht verworden is tot een plicht. Bovendien heeft prins Johan Friso laten weten als de dood te zijn voor de gevolgen van 'plichtsverzaking' van Willem-Alexander.

Volgens artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, mag niemand onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden in zijn gezin of in zijn huis. Het lijkt mij dan ook een goede zaak dat we tenminste op dit punt geen inbreuk maken op fundamentele grondrechten van de kroonprins. Laat hem anno 2000 zelf maar bepalen met wie hij wil trouwen en hoe. Natuurlijk zal het wel even slikken zijn, als we koningin Beatrix bij het huwelijk van haar zoon naast de mensenrechtenschender Z. zien zitten. Maar de manier om zoiets te verwerken, is je te realiseren dat Beatrix in dat geval zo sterk haar moederhart laat spreken, dat zij schade aan haar reputatie daarbij voor lief neemt.

Er is in deze situatie overigens een prima methode om de schade voor Beatrix te beperken. Vlak voor het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima zou zij in Amsterdam een uitgebreid werkbezoek kunnen afleggen aan Amnesty International. Ook zou de koningin een aantal Argentijnse Dwaze Moeders op Huis ten Bosch kunnen ontvangen. Dergelijke niet mis te verstane signalen zouden er best toe kunnen leiden dat Z. helemaal niet eens komt opdagen bij het huwelijk van zijn dochter. Dat zou mooi meegenomen zijn, maar als hij wel komt, dan moeten wij Beatrix in staat stellen om zich als een liefdevolle moeder te gedragen.

Volgens sommigen zou Maxima afstand moeten nemen van haar vader, voordat ze met Willem-Alexander mag trouwen. Maar ook een dictator kan een heel liefdevolle vader zijn geweest, dat is weer een van die merkwaardige paradoxen van het leven. Inmenging in de relatie tussen Maxima en haar vader zou ook een schending van mensenrechten zijn. Bovendien hoeft het feit dat Maxima een goede verstandhouding met haar vader heeft niet te betekenen dat zij zelf een voorstander van de Argentijnse dictatuur is. Uitsluitend een openlijke steunbetuiging van Maxima, niet aan haar vader, maar aan de Argentijnse dictatuur zelf, zou haar ongeschikt maken om met onze kroonprins te trouwen.

Laten we alle voormalige leden van de Argentijnse dictatuur onder generaal Videla tot persona non grata bestempelen. Handelsbelangen hebben kennelijk voorkomen dat we eerder op dat idee gekomen zijn. Maar om strikt humanitaire redenen moet daarop voor grootvader Z. af en toe tijdelijk een uitzondering kunnen worden gemaakt. Marcus Aurelius, de grote Romeinse keizer en filosoof, heeft immers gezegd: ,,De beste manier om je op iemand te wreken is door niet te worden zoals hij is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden