Kroongetuige Ros laat weinig los

'Moordmakelaar' geeft wel een inkijkje in structuur en hiërarchie van de Amsterdamse onderwereld

Kroongetuige Fred Ros gaf gisteren op de eerste dag van zijn verhoor in het liquidatieproces Passage voor het gerechtshof in Amsterdam een veelzeggend detail prijs.

"Ik had geen direct mobiel nummer van Dino Soerel", erkende hij. "Dino stond een stuk 'hoger'. Hierdoor was contact met hem een stuk moeilijker. Sportschoolhouder Dick Vrij regelde dat dan voor mij."

Het was niet het enige inzicht dat Ros het hof bij zijn ouverture gaf in structuur en hiërarchie in de onderwereld van Amsterdam. Soerel hoog en ongenaakbaar aan de top. Samen vermoedelijk met de nu eens onbesproken Willem Holleeder, die toch voelbaar aanwezig is, nu hij sinds kort formeel wordt verdacht van het opdrachtgeverschap van meerdere liquidaties.

Onder hen het tweede echelon met een man als Fred Ros, die in zijn leefwereld naam maakte als zelfbenoemde 'moordmakelaar'. Hij is niet zo berucht als zijn voormalig (zaken)vriend Jesse R., aanhanger van de geestelijke beweging Scientology en onderwijl tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij meerdere moorden.

R. was volgens de rechtbank ook niet te beroerd om bij gebrek aan uitvoerders zelf het automatische wapen te hanteren. Zoals dat ook gold voor Peter la Serpe, de eerste kroongetuige in het Passageproces, die toegaf betrokken te zijn geweest bij de moord op Kees Houtman.

Op de laatste trede dan de categorie uitvoerders van de reeks liquidaties die het 'milieu' in de hoofdstad tussen 1993 en 2006 teisterde. Zeven doden in totaal, onder wie illustere namen als Cor van Hout, Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Opmerkelijk is dat, voor zover de feitelijke moordenaars zijn opgepakt en veroordeeld, het deels om onbekende klusjesmannen gaat die tegen een relatief lage beloning van enkele tienduizenden euro's hun werk deden.

Het is deze hiërarchie die het Openbaar Ministerie het komende jaar in kaart wil brengen en waarop het betrokkenen in strafrechtelijke zin wil vastpinnen. In het liquidatieproces staan de advocaten-generaal Frits Posthumus en Cynthia de Jong voor een heidens karwei, bleek meteen op de eerste dag van het verhoor van Ros.

Het grote verschil met kroongetuige Peter la Serpe is, dat de nieuwe kroongetuige geen prater is. De eerste wist in de rechtbank vaak van geen ophouden en moest dan tot de orde worden geroepen. Met Ros zal het hof daar minder moeite mee hebben. De antwoorden van hem op vragen van het OM zijn kort en vertellen weinig. Uitleg geeft hij niet of nauwelijks.

Tussen kwart over elf en zeventien minuten over elf gisterochtend zei hij achtereenvolgens, illustratief voor het verloop: 'Weet ik niet zeker'. 'Weet ik op dit moment niet'. 'Of nee, of wel, in eerste instantie niet, denk ik'. En tenslotte: 'Dat is wat ik gehoord heb, wat ik begrepen heb'.

Hoewel de vragen van de advocaten-generaal aan Ros zich vooralsnog op microniveau bewogen ('Dronk Dino Soerel alcohol?' en 'Slaat u aan op 'ome Jan'?' dan wel 'Zegt de naam Billy u iets?'), liet de kroongetuige weinig los. Dat is koren op de molen van de verdediging van de Passage- verdachten. Zij zullen met prangender vragen komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden