Kroongetuige La S. knapte na verklaring van weduwe Houtman

De speciaal beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam, waar Peter de la S. als kroongetuige werd gehoord. Beeld ANP
De speciaal beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam, waar Peter de la S. als kroongetuige werd gehoord.Beeld ANP

"Het klinkt raar voor u, maar ik houd niet van geweld." Zo profileerde voormalig huurmoordenaar Peter la S. zich dinsdag bij de rechtbank Amsterdam.

Han Koch

Hij zette een dertigjarige loopbaan in de keiharde criminaliteit om in een positie als kroongetuige. De la S. is nu een van de grootste bedreigingen voor de van vijf moorden verdachte Willem Holleeder.

Maandag kon de kroongetuige niet aanwezig zijn op de eerste dag van zijn geplande getuigenverhoor. Er waren problemen met zijn vervoer. Meer kan er niet over worden gezegd in verband met zijn veiligheid.

La S., ook wel 'Vieze Peter' genoemd in verband met zijn slechte gebit, heeft een unieke positie in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Hij bekende dat hij in 2005 samen met Jesse R. drugshandelaar Kees Houtman in Amsterdam Osdorp vermoordde. Dat deed hij in opdracht van crimineel Dino S. Beide mannen zitten inmiddels een levenslange straf uit.

De verklaringen van La S. waren cruciaal in dit zogeheten Passageproces. Zijn informatie leverde La S. de positie van kroongetuige op. Dat betekent dat hij een nieuwe identiteit heeft, vermoedelijk in het buitenland verblijft en afscheid heeft moeten nemen van zijn familie. De Nederlandse overheid heeft hem ook de middelen gegeven om elders een bestaan, buiten de criminaliteit, op te bouwen. En, niet onbelangrijk, hij kreeg strafvermindering.

Slachtofferverklaring

Dat Willem Holleeder nu voor de rechter staat, heeft hij in hoge mate te danken aan La S. Tijdens het proces tegen Dino S. en Jesse R. viel de naam Holleeder veelvuldig, maar het ontbrak het het Openbaar Ministerie aan voldoende informatie hem te vervolgen. Dinsdag verklaarde La S. dat hij aanvankelijk ook niet van plan was tijdens dat Passageproces Holleeder aan te wijzen als mede-opdrachtgever van de moord op Kees Houtman. Nadat weduwe Maria Houtman een slachtofferverklaring had voorgelezen, besloot hij toch de naam van Holleeder als uitlokker van de moord op haar man te noemen. "Die verklaring raakte me en toen dacht ik: laat ik het maar helemaal opengooien. Holleeder was net zo verantwoordelijk, alleen werd de naam van S. wat vaker genoemd dan die van Holleeder", zo verklaarde La S. dinsdag vermomd en wel vanuit zijn afgeschermde cabine voor getuigen.

Net als tijdens het Passageproces trachtten de advocaten van Holleeder de verklaringen van La S. onderuit te halen. De kroongetuige zou vooral uit geweest zijn op geld. La S. wenste in het belang van zijn veiligheid geen informatie te verschaffen over de inhoud van de regeling. Hij mag overigens ook niet over de regeling praten.

In de kantlijn van het proces kreeg Holleeder dinsdag onverwachte steun. In een interview met Het Parool betoogde de advocaat Jos Rijser dat Astrid Holleeder liegt als getuige in de rechtszaak tegen haar broer. Rijser, die jarenlang werkte op hetzelfde kantoor als Astrid, zegt in het interview dat zij jarenlang aan de zijde van haar broer heeft gestaan. En dat was volgens hem niet gespeeld, zoals ze nu volgens Rijser beweert. Zijn woorden worden in het kamp van Willem Holleeder met grote instemming ontvangen.

Lees ook:

Is Willem Holleeder de grootste crimineel van Nederland?

Bijna 300 getuigen, 40 rechercheurs, 1000 ordners. Het proces dat maandag begint tegen 'De Neus' wordt misschien wel het grootste ooit in Nederland. Zelf lijkt hij te genieten van alle aandacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden