'Kroongetuige' in Venlo-zaak blijkt ontoerekeningsvatbaar

ROERMOND - Het monsterproces tegen de bende van Venlo heeft gisteren op de eerste zittingsdag al een opmerkelijke wending gekregen door de openbaarmaking van een rapport van het Pieter Baan Centrum in Utrecht, waaruit blijkt dat minstens twee hoofdverdachten verminderd toerekeningsvatbaar zijn.

Dit betekent niet alleen dat de moorden waar Sjakie H. en Sanny P. van verdacht worden, hen niet ten volle zijn aan te rekenen, maar ook dat de belastende verklaringen die met name Sjakie over zijn mede-verdachte heeft afgelegd, weinig betrouwbaar zijn.

De conclusies van het PBC dat Sjakie zelfs 'zeer verminderd toerekeningsvatbaar' is, en hij in voor hem moeilijke situaties met iedereen meepraat, is een forse tegenslag voor officier van justitie mr. K. Janssen, die de meerderheid van de zeven moorden ten laste heeft gelegd, voornamelijk op basis van verklaringen van Sjakie H. In de roofmoord op het bejaarde echtpaar Van Rijn uit Venlo en Jeu Wissink uit Reuver kan het openbaar ministerie steunen op ander bewijs. Maar dat kan niet gezegd worden van de liquidaties van de koffieshop-medewerker Ibrahim Karaca en drie onbekende Turkse mannen die getuige waren geweest van deze moord-in-opdracht. Van twee Turken heeft justitie niet eens het lichaam kunnen vinden.

Verdachte en 'kroongetuige' Sjakie wordt in sommige verklaringen gesteund door de getuigenissen van Dennis P., het 15-jarige broertje van hoofdverdachte Frenkie P. Maar ook deze getuige is minder toerekeningsvatbaar en inmiddels wegens moord door de kinderrechter veroordeeld tot jeugd-TBS. Frenkie P., die de afgelopen jaren een hele reeks van tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd, is na drie weken onderzoek in het Pieter Baan Centrum teruggestuurd naar het Huis van Bewaring, omdat hij alle medewerking weigerde. Marcel H., verdacht op de dubbele moord op het echtpaar Van Rijn en ook goed voor enkele belastende verklaringen, wordt door psychiater A. van Leeuwen omschreven als een 'kwetsbare' jongen, die door de lange detentie en zware verhoren 'ontredderd' is geraakt. Niet één van de verdachten/getuigen heeft dus het predikaat 'betrouwbaar'. En met die conclusie werd officier van justitie Janssen gisteren herhaaldelijk om de oren geslagen.

De meeste advocaten van de vijftien verdachten die gisteren in twee rijen voor de rechtbank zaten, willen dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard, met andere woorden: justitie kan de rechtszaak volgens hen niet doorzetten, omdat er zoveel fouten in de opsporing zijn gemaakt, dat van een 'eerlijk proces' geen sprake meer kan zijn.

In hun betoog verwezen de advocaten in eerste instantie naar de 'isolatie-folter' die justitie naar hun mening heeft toegepast. Volgens mr. G. van Asperen, de raadsman van Sanny P., moeten de verklaringen die als bewijs moeten dienen, wel uiterst zorgvuldig tot stand komen. Dat is zijns inziens in de strafzaak tegen de bende van Venlo niet gebeurd. “De verdachten zijn lange tijd geïsoleerd en zijn in een roes geraakt. Het resultaat is een dossier met dubieuze bronnen, tegenstrijdige verklaringen en wartaal.” De lange isolatie van de verdachten zou hun werkelijkheid kneedbaar hebben gemaakt, aldus Van Asperen.

Ook vroegen de advocaten gisteren aandacht voor het gebrek aan informatie waarmee zij kampen. Zeven maanden lang werden dossiers voor de advocaten gesloten gehouden.

Mr. M. Moszkowicz sr., die Frank G. (de vermeende opdrachtgever voor de liquidatie van koffieshopmedewerker Ibrahim Karaca) verdedigt, liet het gisteren bij wat getrap tegen het wankele fundament, waarop justitie het bewijs tegen zijn cliënt en de andere met name Turkse verdachten heeft gelegd. “Dit hele proces is gebaseerd op verklaringen van verdachten/getuigen van zo'n slechte kwaliteit, dat je je afvraagt of deze in het proces gebruikt mogen worden. De vijftienjarige Dennis heeft vijftien moorden verzonnen, en Sjakie komt in vijfhonderd pagina's dossier tot vijftien verschillende versies van één moord. Hij heeft een man beschuldigd van moord, terwijl deze op het moment van de moord achter de tralies zat. Een beter alibi is er niet. Maar wat zou er gebeurd zijn als deze man niet vast had gezeten?”, aldus Moszkowicz.

Maandag wordt het proces voortgezet met het antwoord van de rechtbank op het verzoek tot niet ontvankelijkheid verklaring van het openbaar ministerie. Dan wordt bovendien begonnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak Wissink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden