Kroongetuige Fred Ros haalt Willem Holleeder van zijn voetstuk

Een forensisch onderzoeker bekijkt de plek in Amsterdam-Oost waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten. Beeld ANP
Een forensisch onderzoeker bekijkt de plek in Amsterdam-Oost waar topcrimineel Stanley Hillis is neergeschoten.Beeld ANP

Nee, Willem Holleeder was in het begin van deze eeuw zeker niet de grootste crimineel van Nederland, meent Fred Ros, kroongetuige in het proces tegen Holleeder. Dat waren Dino Soerel, die nu een levenslange celstraf uitzit, en de later geliquideerde Stanley Hillis.

Han Koch

Over die twee werden uit vrees en respect geen grappen gemaakt, over Holleeder wel. "Hij werd af en toe de clown genoemd."

Kroongetuige Fred Ros (49) had op de 42ste dag van het megaproces tegen de van vijf moorden verdachte Willem Holleeder geen trek om mee te doen aan het oppompen van het imago van de verdachte. "Ik zit hier niet om Holleeder vrij te pleiten, maar ik ga af op wat ik zelf gehoord heb. En de mensen die veel om Holleeder hebben heengelopen, zagen Holleeder niet zo groot."

Ros schetste het beeld van een driemanschap - Hillis, Soerel en Holleeder - dat jarenlang gezamenlijk besloot wie er geliquideerd moest worden in de Amsterdamse onderwereld. De oordelen van Hillis en S. gaven volgens de kroongetuige de doorslag. Wat zij wilden werd gedaan en Holleeders wil werd nog weleens terzijde geschoven. Als voorbeeld vertelde Ros dat de later vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra en Willem Holleeder hun veiligheid voor 7 miljoen euro inkochten bij S..

Fred Ros is van groot belang voor het proces tegen Holleeder. De man heeft zijn lange loopbaan in de criminaliteit en vele jaren in detentie verruild voor een leven als kroongetuige. Zonder zijn verklaringen zouden de opdrachtgevers van de moord op onder meer kroegbaas Thomas van der Bijl waarschijnlijk nooit zijn veroordeeld. Het megaproces Passage, dat voor een deel handelde over de dezelfde moorden waarvoor Holleeder nu wordt vervolgd, had volgens het OM nooit plaatsgevonden als Ros en mede-kroongetuige Peter la S. niet hadden gesproken.

Familie

Dat Ros verklaart, heeft niets te maken met spijt of de plotselinge behoefte om de wereld te verbeteren. Hij vreesde over zoveel kennis te beschikken dat velen in het milieu hem liever dood dan levend zien. Zijn familie was ook klaar met de criminele activiteiten van de man die ooit een aardige voetballer was. En wat zeker een rol heeft gespeeld is dat Ros in de cel zwijggeld ontving uit het circuit. De bedragen die daarmee gemoeid waren, werden steeds hoger naarmate hij meer wist. Zo werd het profijtelijker om hem het zwijgen op te leggen. Met het stoppen van het zwijggeld kreeg Ros, zo liet hij de rechters weten, ook de kans om 'anderen op te offeren'. Nu hij vrij was om te namen te noemen, kwam hij met Holleeder en huurmoordenaar Jesse R..

De positie van kroongetuige levert Ros naast een strafvermindering op dat hij met een andere identiteit ergens, vermoedelijk buiten Nederland, verblijft. Tijdens zijn verhoor is hij vermomd en slechts zichtbaar voor de rechters, de officieren van justitie en de advocaat van Holleeder. Om te voorkomen dat zijn stem herkenbaar is, is Ros niet rechtstreeks te horen maar geeft een tussenpersoon, omwille van diens veiligheid ook niet te zien, de woorden van Ros door.

Het zal zeker nog maanden duren voor het Openbaar Ministerie met een strafeis komt. Op de achtergrond speelt mee dat bij de Hoge Raad zich nog buigt over de veroordeling van Dino Soerel de rol de kroongetuigen daarin speelden.

Lees ook:

Is Willem Holleeder de grootste crimineel van Nederland?

Bijna 300 getuigen, 40 rechercheurs, 1000 ordners. Het proces dat maandag begint tegen 'De Neus' wordt misschien wel het grootste ooit in Nederland. Zelf lijkt hij te genieten van alle aandacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden