Kroongetuige Abbas wellicht vervolgd

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De officieren van justitie F. Teeven en M. Witteveen beslissen waarschijnlijk nog deze week over strafvervolging van één van de kroongetuigen in de Hakkelaar-zaak, Fouad Abbas, de voormalige Antwerpse diamanthandelaar.

Abbas heeft de 'boete' van 1,8 miljoen gulden die het Amsterdamse openbaar ministerie hem oplegde in ruil voor vrijwaring van gevangenisstraf, nog altijd niet betaald. Een strafvervolging van Abbas zal geen gevolgen hebben voor het lopende hoger beroep van de hoofdverdachten in de Hakkelaar-zaak, Johan V. en Koos R. De belastende verklaringen van Abbas over zijn voormalige companen blijven onverkort geldig.

Volgens het contract dat Abbas met het OM sloot, had voor 1 september het volledige schikkingsbedrag bij justitie binnen moeten zijn. Tot dusver is er slechts 300.000 gulden overgemaakt op de girorekening van het Amsterdamse parket. Abbas zelf denkt dat hij al zo'n zes ton heeft betaald. Hij verklaarde dat gisteren tijdens zijn verhoor voor het Amsterdamse gerechtshof als getuige in de zaken tegen V. en R. Het geld zou door zijn familie zijn betaald.

Abbas zei gisteren dat hij de volledige schikking beslist zal betalen. “Maar ik zit nu al zes maanden in de gevangenis en het is voor mij heel moeilijk om nu geld vrij te maken.” De kroongetuige zit in de gevangenis van Brixton (Londen) in afwachting van de beslissing op een uitleveringsverzoek van België. Dat land wil hem horen over het witwassen van drugsgelden.

De kroongetuige wil proberen grond te verkopen om aan zijn verplichtingen jegens het OM te voldoen. Maar bij Teeven en Witteveen, de officeren die destijds de overeenkomst sloten met de kroongetuige, lijkt het geduld nu op. Gisteren hebben zij besloten niet in te gaan op een verzoek van de Engelse advocaten van Abbas om uitstel tot 31 december van dit jaar. De advocaten hadden de officieren gemeld dat Abbas nóg meer tijd nodig had om het bedrag in z'n geheel op te hoesten. Maar ze kondigden aan dat tot de laatste dag van dit jaar geregeld rechtstreeks bedragen naar het OM zou worden overgemaakt, tot de totale boete betaald is.

Teeven en Witteveen meldden advocaat-generaal A.G. Korvinus gisteren per ambtsbericht dat ze niks voelen voor verder uitstel van betaling. Abbas moet binnen een paar dagen met geld over de brug komen, anders vervalt de overeenkomst en wordt de kroongetuige verdachte in een strafzaak waarin volgens de twee officieren het bewijs tegen hem voor het oprapen ligt.

Abbas was de tussenpersoon tussen de Hakkelaar-firma en de Pakistaanse leveranciers van enorme partijen hasj. Hij verklaarde gisteren dat hij in pakweg drie, vier jaar miljoenen aan 'commisssiegelden' had opgestreken, hoeveel precies wist hij niet meer. “Maar het was in ieder geval minder dan tien miljoen.” De advocaten van V. en R. betwijfelen mede daarom Abbas' bewering dat hij de boete van Teeven en Witteveen niet op tijd kan betalen.

De twee officieren zitten door Abbas' betalingsachterstand in een lastig parket. Ze waren half september al een keer samen naar Londen gevlogen om verhaal te halen. Die actie had succes gehad, wilde Witteveen doen geloven. “Hij betaalt wel”, kondigde de officier op 18 september tijdens zijn getuigenverhoor in dezelfde strafzaak nog zelfverzekerd aan. Binnen een dag of wat zou er zo'n 700.000 gulden worden overgemaakt en voor het einde van die maand zou alles binnen zijn. En zoniet, vroeg de verdediging. “Dan wordt hij gewoon vervolgd. Er is genoeg bewijs tegen hem.”

Dat besluit lijkt nu onafwendbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden