Kroongetuige Abbas tegen 'de Hakkelaar' opgepakt in Londen, België wil hem

ANTWERPEN (ANP) - De Antwerpse diamantair Fouad Abbas, die in januari optrad als kroongetuige in het Nederlandse drugsproces rond 'de Hakkelaar', is in Londen gearresteerd. België heeft zijn uitlevering gevraagd.

De Pakistaan Abbas wordt verdacht van smokkel van grote partijen hasj uit Pakistan naar Nederland via Antwerpen. En hij zou een miljard frank (55 miljoen gulden) aan drugsinkomsten hebben witgewassen via de bank Max Fischler in Antwerpen.

De bank werd in november failliet verklaard. Er werd later ernstige fraude vastgesteld. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de directie honderden miljoenen franken verduisterd.

De vrijgeleide voor Abbas in het Hakkelaarproces leidde in januari tot geruchten over een 'deal' tussen minister Sorgdrager en haar Belgische collega de Clerck om de justitiële onderzoeken tegen de diamantair op een laag pitje te zetten. De advocaten van de Hakkelaar trachtten dit uit te buiten, maar slaagden er niet in om de geruchten hard te maken. Beide ministeries ontkenden een deal.

De 56-jarige Fouad Abbas Abdullah gold in het proces tegen 'De Hakkelaar' als de omstredenste kroongetuige. Hij kocht zijn vervolging af met 1,8 miljoen en een verklaring tegen de top van 'de Firma' van 'De Hakkelaar.' De deal kwam tot stand nadat de advocaten van Abbas contact hadden gezocht met de autoriteiten.

De advocaten van de Hakkelaar vonden de overeenkomst met Abbas een 'gotspe', omdat de man een veel grotere criminele staat van dienst zou hebben dan de hele bende van de Hakkelaar. Tijdens zijn verhoor noemde een koelbloedige Abbas alle verdachtmakingen onzin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden