Kroongetuige Abbas in Engeland op borg vrij

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Fouad Abbas, kroongetuige in het proces tegen Johan V. 'de Hakkelaar' en diens rechterhand Koos R., is door de Britse justitie op vrije voeten gesteld na betaling van een borgsom.

Niet bekend

De advocaat van Koos R., mr. G. Spong, heeft verbijsterd gereageerd. “Die zien we dus nooit meer terug. Abbas heeft twintig paspoorten en vijf stand-ins. Die meldplicht stelt natuurlijk ook niks voor. Abbas voor de rest van zijn leven in de hele wereld onvindbaar. En Nederland kan fluiten naar z'n geld.”

Vooral dat laatste is een enorme 'zeperd' voor het OM in Nederland, meent Spong. Hij wijst er op dat Abbas met justitie had afgesproken 1,8 miljoen gulden te betalen en als 'kroongetuige' te fungeren. Onder meer onder die voorwaarden zou hij niet verder worden vervolgd. De verklaringen die Abbas daarop gaf, zorgden er mede voor dat V. werd veroordeeld tot zes jaar cel. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep.

“Met veel soebatten heeft het OM beetje bij beetje vijf ton bijeengekregen. Abbas zei steeds dat hij het zo moeilijk had. Dat hij geen rooie cent bezat. Dat hij zelfs bij familie geld moest lenen, dergelijke smoesjes. Maar in Engeland heeft hij nu ineens een borg van 3,5 miljoen neergelegd. Dat bewijst maar weer eens hoe onbetrouwbaar hij is. Wie gelooft de verklaringen van zo'n bedrieger ? Dat komt de verdediging ten goede.”

“Het blijft verder bizar dat de grootste deelnemer in de affaire voor een paar miljoen een vrije vogel is. Deze onevenwichtigheid zal rechter niet ontgaan.” De straf voor andere verdachten in de zaak rond 'de Hakkelaar' kan hierdoor lager uitvallen, meent Spong.

De 59-jarige Abbas bemiddelde naar eigen zeggen eind jaren tachtig tussen Pakistaanse hasjleveranciers en Nederlandse drugshandelaren, onder wie Johan V. Na de arrestatie van V., begin 1996, ontpopte Abbas zich als een van diens voornaamste tegenstanders door zijn overeenkomst met het OM. Volgens advocaat Pen neemt kost een uitleveringsprocedure tegen Abbas nog vele maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden