Kroniek van het moderne Indonesië

De jaarlijkse terugblik van onze filmrecensenten Belinda van de Graaf en Jann Ruyters op het afgelopen filmjaar. Tweemaal een toptien van 2011.

1. Stand van de Sterren
Leonard Retel Helmrich zat twaalf jaar lang een deels christelijke, deels islamitische familie in de hectische miljoenenstad Jakarta op de huid. Met 'Stand van de Zon', 'Stand van de Maan' en de apotheose 'Stand van de Sterren' schiep hij een wonderschone, geestrijke kroniek van het moderne Indonesië én een unicum in het Nederlandse filmlandschap. Met zijn zelf ontworpen camerasysteem ging hij even inventief te werk als oma, zoon en kleindochter, redderend tussen kakkerlakken, met zelf ontworpen lampen en transportmiddelen.

2. A Separation
Alle zintuigen staan op scherp bij deze mengeling van Hitchcock-thriller en Shakespeare-tragedie waarmee de Iraanse meesterverteller Asghar Farhadi ons het complexe, dagelijkse leven in Teheran binnenloodst. We zijn getuige van de heftige botsing tussen man en vrouw, kind en volwassene, en een welgestelde, seculiere familie in het noorden en een arme, gelovige familie in het zuiden van de stad.

3. Poetry
De Zuid-Koreaanse regisseur Lee Chang-dong schept aan de oevers van de Han-rivier een soort melodrama binnen het genre van de misdaadfilm waarin hij aanspoort om tussen alle kwaad naar schoonheid en waarheid te blijven streven. Van een dichtende grootmoeder maakt hij en passant een van de grootste heldinnen van de moderne cinema.

4. Silent Souls
Twee vrienden rijden duizenden kilometers door het noordwesten van Rusland om volgens een oud gebruik een gestorven geliefde vaarwel te zeggen bij een heilig meer. Van Aleksei Fedorchenko, een van de grootste talenten van de hedendaagse Russische cinema, mag je er gelukkig van alles in zien: een roadmovie met etnografische dimensies, een mythologie van de Wolga-regio, of gewoon kolkende erotiek.

5. The Autobiography of Nicolae Ceauçescu
De Roemeense documentarist Andrei Ujica kneedde uit circa duizend uur propagandamateriaal, afkomstig uit de staatsarchieven, het zelfportret van het dictatorsechtpaar Elena en Nicolae Ceauçescu, waarbij de frappante gelijkenissen met de dictaturen in de Arabische wereld voor het geestesoog opdoemen.

6. Essential Killing
De Poolse veteraan Jerzy Skolimowski en zijn Amerikaanse hoofdrolspeler Vincent Gallo gaan back to basics met de hypnotiserende overlevingstocht van een ontsnapte Afghaanse gevangene door een maagdelijk winterland, ergens in Oost-Europa.

7. Drive
Ryan Gosling laat de passie ervan afspatten als de zacht fluisterende held in zijn jasje van zilverkleurig satijn. Het beste wat dit jaar uit de Hollywoodheuvels tot ons kwam, gemaakt door de Deense 'Mr. Cool' Nicolas Winding Refn.

8. Melancholia
Als je aan een klinische depressie lijdt, kun je het einde van de wereld er best bij hebben. Hogere goochelkunst van de Deense veteraan Lars von Trier.

9. Thursday, after Christmas
De Roemenen blijven verbazen, zoals Radu Muntean die van een klassiek relatiedrama gewoon weer een tintelend frisse film maakt, vol rake observaties en zo goed geacteerd dat de adem regelmatig stokt.

10. À l'Origine
Op het nippertje een Franse film in het lijstje, door regisseur Xavier Giannoli ontleend aan een fantastisch waargebeurd verhaal. Een kleine ritselaar in bouwmaterialen geeft zich uit als werfleider van een grote bouwfirma en wordt in een Noord-Franse gemeente onthaald als de verlosser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden