Kromowidjojo bevestigt haar grootse talent

Rob Velthuis

amsterdam – De omstandigheden waren anders, de uitkomst identiek. De EK voor eigen publiek in Eindhoven was drie weken geleden zwaar gedevalueerd toen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk met goud en zilver op de 100 vrij hun dubbelslag sloegen. De herhaling gisteren tijdens de WK kortebaan in Doebai maakte daarom meer indruk.

Kromowidjojo en Heemskerk bevestigden met hun ereplaatsen de Nederlandse superioriteit op het koningsnummer van de zwemsport. De wereld weet dat achter hen nog een armada klaar ligt die op de WK langebaan van komend jaar in Shanghai en de Olympische Spelen van 2012 in het verschiet een factor van betekenis is.

Kromowidjojo loste in Doebai een landgenote als titelhoudster af. Marleen Veldhuis, de triomfator van twee jaar geleden in Manchester, werkt in combinatie met haar moederschap aan een comeback. Zij is niet aanwezig in de woestijnstaat zonder zwemtraditie.

Tijdens de EK in Eindhoven werden de zwemsters nog gedragen door de euforie van een ploeg die bezig was een recordaantal medailles te winnen. In Doebai ging het met een gedecimeerde equipe op de derde wedstrijddag om de eerste Nederlandse medailles. Kromowidjojo en Van Heemskerk bleven stoïcijns onder die extra druk.

Vooral het geweld dat Kromowidjojo ontwikkelde was indrukwekkend. Met 51,45 was ze onbereikbaar voor de rest van het veld. Heemskerk finishte in 52,18, voor de Amerikaanse Natalie Coughlin (52,25).

De nieuwe wereldkampioene was in Eindhoven 0,01 seconde sneller geweest, officieel niet meer dan een ’Wereld Beste Tijd’. Libby Trickett behoudt immers het wereldrecord (51,01) dat ze vorig jaar zwom in nu verboden supersnel kunststof met verhoogd drijfvermogen. Gezien haar ontwikkeling wordt die tijd een serieus doelwit voor Kromowidjojo in het tragere textiel.

In Nederland is ze voorlopig onaantastbaar. Gisteren ontwikkelde ze ondanks een matige start veel meer snelheid dan Marleen Veldhuis twee jaar geleden deed met haar machtsgreep in Manchester: 52,17, toen het kampioenschapsrecord.

Voor Kromowidjojo zijn deze winterweken die van haar uitgestelde doorbraak. Hoe lang ze ook al geldt als een begaafd talent, de Europese en wereldtitel kortebaan zijn haar eerste individuele grote triomfen. Eerder kon ze wennen aan het gevoel van winnen binnen de superieure 4x100 vrijeslagestafette, die in Peking olympische goud haalde.

Eigenlijk had de EK langebaan afgelopen zomer het podium van haar volwassen kunsten moeten zijn, maar ze werd geveld door een hersenvliesontsteking. Haar kwaliteit heeft niet onder die lijdensweg geleden. Bovendien heeft de 20-jarige zelfverzekerd duidelijke keuzes gemaakt voor haar weg naar de Olympische Spelen in Londen. Die staan in het teken van de goudkoorts, zilvermijnen laat ze links liggen.

In Doebai maakte ze deze week bekend dat ze zich volledig zal richten op de 50 en 100 meter vrije slag, plus de 4x100 vrij. Ook op de vlinderslag kan ze met de besten over het water scheren, maar ze wil haar aandacht niet verdelen. „Ik focus me liever op één ding”, zei ze tegen persbureau ANP. „Ik vind het belangrijker om één keer goud te winnen dan twee keer zilver. En daarbij weet ik nu al dat ik op de 100 vlinder in Londen geen olympisch kampioen word.”

Dat ze dat wel kan op de drie onderdelen die ze heeft uitverkoren, daar twijfelt haar trainer Jacco Verhaeren niet aan. Kromowidjojo verrast hem op dezelfde wijze als eerder meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband dat deed.

Ook internationaal wordt haar talent onderkend. Zoals door de Duitse Britta Steffen, de olympische kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag. Zij noemt de Nederlandse gezien haar jonge leeftijd, volwassenheid en uitstraling „het grootste talent van de wereld”.

Dat heeft ze in elk geval tijdens haar tussenstap op de korte baan bevestigd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden