Kromo verlaat Rio met lege handen

FRUSTRATIE | Nu haar Spelen voorbij zijn, zegt Ranomi Kromowidjojo wat haar al vier jaar dwarszit: gebrek aan waardering van de media en de zwemwereld.

Vier jaar lang houdt Ranomi Kromowidjojo haar gezicht strak in de plooi. Laat ze niet merken wat ze écht vindt van het gebrek aan vertrouwen dat ze na Londen ervaart als het wat minder met haar gaat.

Zaterdag verliest de koningin van Londen op de Olympische Spelen in Rio na de 100 vrij ook haar tweede titel op de 50 vrij. Ze tikt als zesde aan in de finale, in 24.19 . "Dan zie je geen één staan. En ook geen twee en geen drie. Dat is echt verschrikkelijk", spreekt Kromowidjojo aangedaan. Als ze het water uitkomt, houdt ze zich eerst nog groot voor de camera. Daarna komen de tranen. Haar Spelen zijn mislukt.

Kromowidjojo steekt de hand in eigen boezem. "De mindset was goed. Fysiek was ik goed. Ik heb alles gegeven en bewaard tot het laatst. Maar het was niet goed genoeg. De enige die ik daarvan de schuld kan geven ben ik zelf."

Nu haar missie om haar olympische titels te prolongeren is mislukt, zegt ze wat haar in de weg heeft gezeten richting Rio. Op weg naar de Spelen voelde ze een gebrek aan vertrouwen in haar kunnen, vanuit de media maar ook bij de bond.

Anderhalf jaar geleden ging alle aandacht uit naar Femke Heemskerk, die onder Marcel Wouda de sterren van de hemel zwemt. Kromowidjojo is dan net op de weg terug na trainerswisselingen en een motivatiedip en het helpt niet dat haar coach Patrick Pearson zich beklaagt over haar gewicht, waar de zwemster vervolgens via-via mee geconfronteerd wordt.

Heemskerk scherpt Kromowidjojo's Nederlandse record aan op de 100 vrij. Daar reageert de olympisch kampioene laconiek op. Ze zegt lachend dat het wel een keer fijn is dat de aandacht naar een ander gaat. Maar er zit meer achter, blijkt nu. "De afgelopen vier jaar zijn niet makkelijk geweest voor mij. Ik heb niet veel vertrouwen gekregen vanuit de media, maar ook niet binnen het zwemmen. Er is gezegd dat ik de 100 niet meer zou zwemmen en dat Femke zou winnen. Nou je ziet het hier: het kan helemaal anders zijn. Ik sta nu in ieder geval weer in een finale, maar ik ga niet lachend naar huis."

Heemskerk faalt in Rio en Kromowidjojo zwemt op de 100 vrij haar beste tijd in vier jaar. Die tijd, 53.08, is anno 2016 echter niet meer genoeg voor een medaille, omdat de concurrentie in de tussentijd grote stappen heeft gemaakt.

Toch zijn er in Rio voor Kromowidjojo weer heel goede kansen op eremetaal, omdat de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell volledig door het ijs zakken. De snelste vrouwen ter wereld verlaten Rio zonder individuele medailles, iets wat voor de Spelen onmogelijk leek. Vooral voor de 24-jarige Cate Campbell, die een maand geleden nog het zeven jaar oude wereldrecord op de 100 vrij heeft aangescherpt.

Niet Campbell, niet Kromowidjojo maar de nieuwe generatie staat op het podium van het koninginnenummer. De 20-jarige Amerikaanse Simone Manuel is de eerste Afro-Amerikaanse vrouw met olympisch zwemgoud, gedeeld met de pas 16-jarige Penny Oleksiak.

Op de 50 vrij is het podium weer erg onverwacht. Het goud is in 24,07 voor Pernille Blume, de Deense zwemster die vorig jaar nog een paar maanden was gestopt vanwege een depressie. Manuel pakt met zilver haar tweede individuele plak in 24,09 en de Wit-Russische routinier Aliaksandra Herasimenia wint verrassend brons in 24,11.

Kromowidjojo had met haar tijd waarmee ze dit jaar in Londen Europees kampioene werd, 24,05, goud gehad in Rio. Ze ligt lang voorop in de finale, maar het veld komt in de laatste meters dichterbij en tikt haar eruit, omdat ze niet ideaal uitkomt bij de kant en wat moet uitdrijven.

Sinds Jacco Verhaeren naar Australië is vertrokken voor zijn droombaan als bondscoach, heeft Kromowidjojo het moeilijk. Na een mislukte samenwerking met Marcel Wouda en de jonge en onervaren Christiaan Sloof vindt ze in Patrick Pearson weer een trainer waar ze zich prettig bij voelt. Ze komt terug op haar oude niveau, maar het zoeken heeft net te lang geduurd.

Kromowidjojo gaat zich de komende tijd beraden over haar toekomst. Als het plezier snel terug komt, gaat ze door. "En zo niet, dan is het over."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden