'Kromo' tegen de snelste zwemzusjes van de wereld

In Rio neemt Ranomi Kromowidjojo het op tegen de Australische vedettes Cate en Bronte Campbell. De kansen voor 'Kromo' op de 100 vrij lijken klein.

De één, Ranomi Kromowidjojo, leerde zwemmen in het Bedumse zwembad De Beemden met op de muur een levensgrote foto van tropische vissen en een schildpad. De andere twee, Cate en Bronte Campbell, maakten hun eerste slagen twaalfduizend kilometer verderop in Malawi. Tussen echte vissen en schildpadden.

De angst voor nijlpaarden zorgde in hun jeugd voor de eerste sprints. Zagen ze iets onheilspellends in het water, dan snelden ze in recordtempo terug naar het strand naar hun vader en moeder, die als accountant en verpleegster werkten in het Afrikaanse land. In Lake Malawi wordt het fundament gelegd voor de carrière die in Rio moet leiden naar olympisch goud.

Net als Kromowidjojo hebben de Campbells, die in 2001 naar het Australische Brisbane verhuisden, buitenlands bloed. De 25-jarige zwemster uit het Groningse Sauwerd is de dochter van een Surinaams-Javaanse vader en een Nederlandse moeder. De Campbells hebben Zuid-Afrikaanse ouders.

De drie vrijeslagspecialisten hebben allemaal een belangrijke staat van dienst voor hun land op de 4x100 vrij, die vandaag op het programma staat. De Australische zwemsters onttroonden in Londen vier jaar geleden de Nederlandse golden girls, die van 2008 tot Londen onverslaanbaar waren op dat nummer. Kromowidjojo pakte in Peking als 17-jarige met Oranje olympisch goud. Toen stond ze al op het podium naast Cate Campbell, die als 15-jarig broekie brons pakte.

Vandaag lijkt zilver, net als vier jaar terug, het hoogst haalbare voor de Nederlandse estafetteploeg. In vier jaar tijd ontpopten de Australische zusjes zich tot de snelste vrouwen van het bad.

De oudste van de twee, de 24-jarige Cate, zette in 2013 met de wereldtitel in Barcelona een nieuwe standaard neer op het koninginnenummer met een gouden race in 52,34 seconden. Kromowidjojo werd 'slechts' derde in 53,42.

In 2015 was het de twee jaar jongere Bronte (22) die haar zus aftroefde in de WK-finale in het Russische Kazan. Cate kampte toen met de naweeën van een schouderblessure en Kromowidjojo, die in de jaren na Londen worstelde met haar vorm, nam gelaten kennis van haar vierde plek.

Cate was blij met het goud van haar zusje. Jaloezie kennen de twee nu niet meer. Vroeger was Bronte de hardste werker en daardoor de snelste in het water. Dat liet ze haar zus weten ook. Trots liep ze met de vele medailles om haar nek te pronken in huis. Cate was stikjaloers en verstopte toen ze negen jaar was op een dag de prijzen van haar twee jaar jongere zusje onder het bed.

Moeder besloot daarop een woordje met haar dochter te spreken. "Je weet dat Bronte er hard voor heeft gewerkt", zei ze tegen haar oudste. "Als jij dat ook wilt, moet je er ook hard voor werken." Ineens zag Cate de sleutel tot succes en begon ze met de inhaalrace op Bronte.

undefined

Perfect zwemlichaam

Bronte hield de winnaarsmentaliteit, Cate werd gezegend met het perfecte zwemlichaam. Het meisje met de vele sproeten groeide uit tot een reus met een lengte van 1,86 meter. Ze groeide in de lengte, maar niet in de breedte. Met haar smalle heupen en lange armen heeft ze van nature een gunstige ligging op het water. Zusje Bronte is 1,79 meter, net zo lang als Kromowidjojo.

Vroeger werd de coach van Cate Campbell, voormalig schapenherder Simon Cusack, wel eens uitgelachen omdat hij de trainer was van die vreemde zwemster. "Ze vonden mij raar omdat ik dat freaky lange, dunne meisje was dat af en toe heel hard ging", aldus Cate. Toen Cusack haar leerde racen als een vent lachte niemand hem meer uit.

In tegenstelling tot de keiharde Campbells was Kromowidjojo juist heel slecht belastbaar. In haar jeugd raakte ze snel geblesseerd bij te veel trainingsuren. Coach Jacco Verhaeren wist precies hoe hij van de breekbare 'Kromo' een gouddelver kon maken.

Verhaeren vormde haar tot technisch de meest begaafde zwemster ter wereld met de beste starts en keerpunten. Met de mentale weerbaarheid van een echte krijger won de zwemster, die in Eindhoven traint, in Londen twee keer olympisch goud, op de 100 en 50 vrij. Op dat laatste nummer heeft Kromowidjojo in Rio de meeste kans op een olympische plak.

Haar oude coach heeft nu de taak om voor Australisch succes te zorgen. Verhaeren verhuisde in 2014 naar Gold Coast voor zijn droombaan als bondscoach van het land met de grootste zwemtraditie ter wereld.

Down Under zag hij hoe groot de verschillen waren in de programma's van Kromowidjojo en de snelle zwemzusjes. Hij verbaasde zich vooral over de capaciteiten van Cate. "Ze kan echt door een muur heen zwemmen. Ze traint het hele jaar door onder een zeer hoge intensiteit, en kan heel veel pijn lijden. Dat zou bij Ranomi nooit gewerkt hebben."

Bikkelhard is ze dus, de vrouw die haar bloedvorm vorige maand bevestigde met een onwaarschijnlijk snel wereldrecord van 52,06. Daarmee was ze 0,01 seconde sneller dan de Duitse Britta Steffen, die haar wereldtijd in 2009 nog zwom in het nu verboden haaienpak.

Toch schrijven de Campbell-zusjes hun Nederlandse concurrent, die dit jaar nog niet verder kwam dan 53,14 op de 100 vrij, nog lang niet af. Cate lachend, deze week in Rio: "Ze is tweevoudig olympisch kampioen. Opde Spelen kun je nooit iemand afschrijven. Hier kan alles gebeuren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden