Kröller-Müller wil met beeldenpark in Zeewolde uitbreiden

ZEEWOLDE (ANP) - Zeewolde wil binnen vier jaar een 'Kunstbaan' waarbij in de openlucht langs een traject van zo'n acht kilometer in het landschap kunstwerken van nationaal en internationaal topniveau worden verwezenlijkt.

Directeur E. van Straaten van het Kröller-Müllermuseum in Otterlo heeft het artistieke plan voor de Kunstbaan gemaakt. De Amerikaan Richard Serra heeft al een ontwerp gemaakt voor de tientallen meters lange, uit het water oprijzende stalen sculptuur 'Sea Level'. Andere kunstenaars aan wie Van Straaten denkt, zijn onder anderen Soll LeWitt, Lawrence Weiner, Jan van de Pavert, Stanley Brouwn en Gene Highstein. Deze eerste groep moet volgens Van Straaten het skelet van de Kunstbaan worden. Als verdere invulling wordt voorlopig gedacht aan een werk van Mario Airo en een landschapspanorama van de Duitse Til Krause en de IJslandse Anne Gudjonsdottir. In de aanloopfase van het project zal nauw met het Kröller-Müller worden samengewerkt. Volgens Van Straaten kan zijn museum met de beeldentuin niet verder groeien.

De kosten van het project worden geraamd op 7,8 miljoen gulden. Met dat geld zou een fonds moeten worden gevormd, waaruit de Kunstbaan geëxploiteerd kan worden. Het bestuur mikt op een bijdrage van een miljoen van de gemeente Zeewolde en een miljoen van de provincie Flevoland, drie miljoen van het rijk en drie miljoen uit de gelden die de Europese Unie voor Flevoland heeft toegezegd.

Het aanvankelijke plan om van de Kunstbaan vooral een land-art-museum te maken is verlaten, omdat het project meer wil bieden dan deze historisch afgesloten periode. Wel zal de andere landschappelijke kunst die Flevoland rijk is, erbij worden betrokken, zoals het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad, en De Groene kathedraal van Marinus Boezem bij Almere.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden