Krokodillencoup in Utrecht

In deze rubriek behandel ik een paar interessante spellen van de Star Grand Café Tour, de Utrechtse kroegentocht die door de bridgeclub Star elk jaar op de derde zondag van augustus in hartje centrum wordt georganiseerd.

Als het om de spellen gaat, zat er weer van alles bij. Van dramatische zitsels tot leuke technische kunststukjes. Om te beginnen dit spektakelspel (zie diagram 1).

Oost zag zijn partner tot zijn stomme verbazing met ¿ openen! De vraag is dan altijd hoe hoog je in de boom klimt na het doublet van noord. Wat had u gedaan met de oosthand?

Oost besloot tot ¿ en NZ zagen geen kans om 6 ª te bieden, hoewel zuid daar alle aanleiding toe had. Nu werd het ¿ gedoubleerd, twee down, 300 voor NZ een koopje voor OW, omdat 6 ª voor NZ ijskoud is. Dit was ook een curieus spel (zie diagram 2).

Een nogal speculatief 3SA-bod, maar oost kreeg het gelijk aan zijn zijde. Zuid kwam uit met © H, gedoken en swichte naar ª H, weer gedoken. Nu weer terug naar harten, © V, genomen door de leider. Met § A bij noord is zuid niet meer bereikbaar en komen negen slagen gemakkelijk binnen.

Het lijkt erop dat de leider de harten nog een rondje kan ophouden, maar dat is niet juist. Als zuid met © V aan slag blijft, kan hij de communicatie ruïneren door ruiten na te spelen! De leider zal nu we¿ AH mee moeten nemen (als hij pakt me¿ A e¿ H laat liggen, i¿ H niet meer bereikbaar), maar noord komt § A aan slag en ka¿ V incasseren als downslag. Dit was een misselijk spelletje voor NZ (zie diagram 3).

Na een Multi ¿ -opening werd noord leider in 2 ª . Oost kwam uit met © H. De leider nam met © A en speelde © B en gooide in zijn hand een ruiten weg voor de vrouw van oost. Oost speelde nu § A en klaveren na getroefd door west. West na¿ AH mee en speelde weer harten, getroefd door de leider, overgetroefd door oost met ª 8 en weer klaveren getroefd door west. West speelde weer harten getroefd met ª B, overgetroefd met ª A en weer klaveren door west getroefd met ª V. De leider kon overtroeven met ª H en verloor ª 10 nog, vier down! Draai ª H en ª V om en het was zelfs vijf down geweest, want dan komt ª 10 in de surcoup nog binnen!

Tot slot moest er nog een heuse krokodillencoup aan te pas komen om de leider in 4 © af te stoppen (zie diagram 4).

Na een optimistisch biedverloop werd oost leider in 4 © . Zuid kwam uit met ª V voor de aas op tafel. Met vier keiharde verliezers lijkt 4 © volstrekt kansloos. De leider speelde nu klaveren na voor de tien en de aas. Zuid speelde klaveren na voor de heer van noord, die nüH naspeelde voor de aas van de leider. De leider speelde nu schoppen naar de heer, drie rondjes harten en gooide op § 10 de laatste schoppen weg in de dummy. Nu kwam er een kleine ruiten uit zijn hand. Zuid dacht de slag goedkoop met de tien te kunnen nemen, maar had er niet op gerekend dat zijn partner de tien over moest nemen met de boer, waarna hij gedwongen was om in de dubbele renonce terug te spelen. Zo kon zuid een ruiten lozen en in de dummy troeven, 4 © contract.

Om 4 © down te spelen had zuid op het kritieke momen¿ V moeten spelen om de boer van partner te ' krokodillen', waarna hij me¿ 10 de downslag op kan rapen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden