Recept

Krokante Portugese garnalenfritters

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In het fascinerende 'The Old World Kitchen' vertelt Elisabeth Luard hoe deze Portugese fritters de oorsprong zijn geweest van Japanse tempura. Portugese zeelieden en handelaars introduceerden dit in de 16de eeuw bij hun Japanse gastheren, die het gerecht vervolgens verfijnden. In Portugal is dit nog steeds een geliefde bereiding voor kleine garnalen. In het zuiden worden ze liefst gemaakt met minuscule, ongepelde garnaaltjes die nog levend in het beslag worden gegooid.

Gebruik voor deze krokante fritters kleine, rauwe, gepelde garnalen. Voor het frituren kun je heel goed olijfolie gebruiken, maar zonnebloem-, koolzaad- of arachideolie zijn ook prima.

Ingrediënten voor 6 tot 8 porties

1 groot ei
125 g bloem
1/2 tl zout
1/3 tl versgemalen peper
2 el olijfolie
olie om te frituren
ca. 500 g kleine, rauwe, gepelde garnalen

Bereiding

Splits het ei. Zeef de bloem boven een kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar eigeel, zout en peper in. Voeg 2 el olijfolie en ca. 100 ml water toe. Roer tot een glad beslag. Voeg zonodig meer water toe; het beslag moet soepel, maar niet te dun zijn. Laat ca. 30 minuten rusten.

Klop het eiwit stijf en schep dit kort voor het frituren luchtig door het beslag. Verhit de frituurolie tot er net wat damp vanaf komt. Schep de garnalen snel door het beslag. Schep niet te grote lepels van het beslag in de hete olie.

De fritters zullen in een paar minuten luchtig gerezen en krokant zijn. Bak ze met niet te veel tegelijk zodat de olie niet afkoelt.

Neem de gare fritters met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Serveer met parten citroen.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u alle recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden