Kroes zet vaart achter goedkeuring overheidssteun voor banken

Binnen tien dagen heeft Brussel de benodigde stempels gezet op het Nederlandse steunplan voor de banken, ter waarde van 200 miljard euro. Dat is snel, veel te snel om alles goed te controleren – maar die luxe heeft eurocommissaris Kroes (mededinging) op dit moment ook niet.

Heus, de mededingingsregels staan voorop, houden medewerkers van Kroes vol. „We blijven opletten dat er geen concurrentienadelen ontstaan”, zegt haar woordvoerder. Maar ondertussen worden de nationale steunplannen, samen goed voor bijna 2000 miljard euro, in sneltreinvaart goedgekeurd.

Na Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Ierland, Portugal en Zweden was het gisteren de beurt aan Frankrijk en Nederland. Beide regeringen stellen zich garant voor leningen tussen banken – Frankrijk met een maximum van 265 miljard euro, Nederland voor 200 miljard.

Kroes kan ermee instemmen dankzij de voorwaarden die misbruik moeten voorkomen: alle banken mogen meedoen, alleen nieuwe leningen komen in aanmerking en de regeling is in de tijd beperkt. Over acht maanden moet minister Bos (financiën) verlenging aanvragen, als dat nodig is, en ieder half jaar moet hij verslag uitbrengen aan Brussel.

Het is duidelijk dat in de huidige omstandigheden Kroes niet de ruimte heeft om diep in de papieren te duiken, zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt bij vliegtuigmaatschappij Alitalia. De banken moeten gered worden, en wel snel. Brussel wil niet de schuld krijgen als een belangrijke financiële instelling bezwijkt.

Toch wordt niet alles direct van een stempel voorzien. De kapitaalinjecties voor ING (tien miljard euro) en Aegon (drie miljard) moeten nog even wachten. „We hebben meer informatie nodig”, aldus Kroes’ woordvoerder. „We staan in dagelijks contact met Den Haag.”

In deze gevallen gaat het overduidelijk om staatssteun, en dus is iets meer controle nodig om te kijken of die geoorloofd is. Staatssteun mag wel, als het om een noodgeval gaat en de steun eenmalig is. Dat laatste mogen Bos en de banken hopen, maar een noodgeval? Die indruk willen ING en Aegon nu juist niet wekken. Creativiteit is dus geboden bij het aanmelden van deze steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden