Kroes strijdt tegen spoken uit haar verleden

Neelie Kroes doet vandaag toelatingsexamen voor de Europese Commissie. Maar sommige examinatoren hebben hun conclusies bij voorbaat al getrokken: Ze deugt niet. Dit wordt geen leuke dag voor de zakenvrouw in de politiek.

BRUSSEL - In een smoezelige sfeer probeert aanstaand eurocommissaris Neelie Kroes vandaag het vertrouwen van het Europees Parlement te winnen. Oude beschuldigingen worden afgestoft, oude ontkenningen kaatsen terug.

De nieuwe europarlementariër Paul van Buitenen vond zichzelf gisteren een hele piet dat hij Kroes voor leugenaar durfde uitmaken. ,,Ik heb het lef om dat woord te gebruiken, zonder dat ik de bewijzen daarvoor kan leveren'', zei Van Buitenen. ,,Maar ik móet nu in actie komen.''

Volgens Van Buitenen heeft Kroes er altijd een handje van gehad om vrienden te bevoordelen met lucratieve contracten. ,,Dat is de rode lijn in haar loopbaan'', oordeelt Van Buitenen. Het ergste vindt hij een affaire in de jaren tachtig toen Kroes als minister van verkeer en waterstaat een miljoenensubsidie gaf aan Tank Cleaning Rotterdam, ondanks aanwijzingen dat het bedrijf er een smeerboel van maakte. Van Buitenen is ervan overtuigd dat Kroes een persoonlijke verhouding had met een van de bazen van dat bedrijf. Tegenover de Tweede Kamer heeft Kroes die verdachtmaking destijds stellig ontkend.

Van Buitenen schermt nu met 'een bron' die een schriftelijke verklaring heeft gezien van rechercheurs die de frauderende baas van Tank Cleaning moesten schaduwen. Zij zouden Kroes met die man hebben gezien op de achterbank van een zwarte Mercedes. ,,De aard van die ontmoeting was zodanig dat je kunt spreken van een relatie'', zei van Buitenen. Op grond van die 'bron' vindt de europarlementariër dat Kroes heeft gelogen tegen de Tweede Kamer.

Van Buitenen haalt ook andere oude affaires boven. Zoals de verkoop van fregatten aan de Verenigde Arabische Emiraten waarbij zij een bevriend zakenman wilde bevoordelen, de Schipholtunnel, de Betuwelijn... Dan slaat Van Buitenen met zijn hand op een dik rapport: Het gedoe over de declaraties van Kroes' vroegere echtgenoot Bram Peper.

Het duizelt de vele niet-Nederlandse journalisten in het Europees Parlement, die nooit hebben gehoord van al die zaken en ook niet van Bram Peper, die uiteindelijk nauwelijks iets verkeerd blijkt te hebben gedaan. Verward informeren de journalisten naar bewijzen. Van Buiten zegt dat hij die niet heeft, er zijn alleen 'aanwijzingen'.

,,Maar ik weet dat de Nederlandse veiligheidsdienst in bezit is van materiaal''... ,,Ik weet dat er onderzoekers zijn die gefrustreerd zijn geraakt omdat ze hun werk niet konden afmaken''... ,,Haar netwerk is machtig en invloedrijk''... ,,Ik kan mijn bronnen niet noemen''... ,,De mogelijkheid bestaat dat ze een Zwitserse bankrekening heeft''... ,,Als ik alle beschuldigingen zou noemen, dan zou ik de naam van Kroes bezoedelen''... ,,Het is duidelijk: Dit is niet het profiel van iemand die commissaris voor mededinging moet worden.''

Van Buitenens gevoel sluit aan bij het linkerdeel van het Europees Parlement dat op zijn klompen aanvoelt dat een vrouw met zoveel zakelijke contacten als Kroes niet kan deugen. Ook al heeft ze al haar commissariaten opgegeven, al heeft ze haar zakelijke belangen op afstand gezet, al zal ze als eurocommissaris geen kwesties behandelen waarbij haar vroegere contacten betrokken zijn, toch blijft ze volgens links verdacht.

De Franse socialiste Pervenche Berès, die vandaag de hoorzitting met Kroes leidt, heeft haar al gediskwalificeerd. Aangezien Kroes commissaris bij Volvo is geweest, kan ze geen enkele kwestie in de hele Europese automobielwereld meer behandelen. En dat geldt ook voor de vele andere sectoren waarin Kroes heeft gewerkt, vindt de socialiste die zelf nooit een stap buiten de politieke wereld heeft gezet.

Links is in het Europees Parlement niet sterk genoeg om Kroes te blokkeren. Formeel kan het parlement alleen de hele Europese Commissie van 25 leden afwijzen, geen individuele leden. Maar als één lid ernstige schade oploopt, kan commissievoorzitter Barroso dat lid wel vragen te vertrekken. Alle commissarissen hebben beloofd dat ze dat dan zullen doen. Dus Kroes moet vandaag hard werken om de schade te beperken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden