Kroes niet gestraft voor nevenfunctie Bahama's

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Neelie Kroes krijgt van de Europese Commissie geen straf voor het niet melden van een bestuursfunctie op de Bahama's, toen ze in 2004 Eurocommissaris werd. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie.

Kroes werd in 2004 commissaris voor mededinging - en maakte in die functie furore - en was van 2009 tot november 2014 commissaris voor 'digitale agenda'. Maar ze stond tussen 2000 en 2009 ook ingeschreven als bestuurder van Mint Holdings Ltd., een bedrijf op de Bahama's, dat bekendstaat als belastingparadijs. Haar positie kwam in september naar buiten dankzij onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

Kroes had de functie moeten melden toen ze commissaris voor mededinging werd. Dat had ze niet gedaan, wat in strijd was met de gedragscode van de Europese Commissie.

Maar volgens de Commissie nu, wist Kroes 'niet of had redelijkerwijs niet kunnen weten' dat ze nog directeur was van het bedrijf. Kroes heeft twee keer haar excuses gemaakt, en de commissie accepteert dat.

Kroes zou bij Mint strategisch advies geven en was geen uitvoerend bestuurder, vertelde ze in september aan Trouw en het Financieele Dagblad. Ze erkende dat zij formeel in overtreding was. Ze dacht dat ze in 2002 al was uitgeschreven, toen duidelijk werd dat Mint niks zakelijks meer deed.

Het bedrijf was namelijk opgericht om delen van het Amerikaanse energieconcern Enron te kopen, maar die koop ging uiteindelijk niet door. Volgens haar lag een 'administratieve fout' ten grondslag aan het feit dat ze nog steeds in functie was. Kroes zei de volledige verantwoordelijkheid te nemen en ook de gevolgen te accepteren.

Kroes wordt door de commissie wel op de vingers getikt voor het feit dat ze haar inkomen over 2015 niet opgaf. Ze had wel een toelage gekregen, die normaal is voor ex- Commissieleden. Een dergelijke toelage wordt gekort als de persoon die het geld krijgt zelf weer inkomen genereert. Omdat het bedrag gelijk is teruggevorderd, volstaat een reprimande, aldus de Europese Commissie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden