Kroes krijgt telecom in Brussel

Europees commissaris Neelie Kroes mag in Brussel blijven. Na de portefeuille mededinging krijgt ze nu die van telecom en ict. (FOTO PAUL O?DRISCOLL)Beeld Paul O'Driscoll

De nieuwe portefeuille van Neelie Kroes, telecom en ict, heeft minder gewicht dan haar huidige positie. Toch is ze er ’heel blij’ mee.

Europees commissaris Neelie Kroes (68) blijft in Brussel, maar ze krijgt een nieuwe portefeuille: telecom en ict. De belangrijke post die ze nu bekleedt, mededinging, was voor Nederland niet te behouden. Commissievoorzitter Barroso wil alle posten laten rouleren.

Premier Balkenende maakte de voordracht van Kroes gisteren in Den Haag bekend en meldde er voor de NOS-tv direct bij dat ze zich voortaan zal bezighouden met „zaken als e-commerce, digitalisering, breedband en mobiele telefonie”. Al moet commissievoorzitter Barroso de portefeuilles officieel nog verdelen.

Kroes zelf zei ’heel blij’ te zijn dat ze een tweede termijn van vijf jaar krijgt in de Europese Commissie. „Het is een grote eer en een voorrecht.” Ze stapt hiermee in de traditie van Sicco Mansholt, Frans Andriessen en Hans van den Broek, die ook meer dan één termijn Europees Commissaris zijn geweest.

Kroes’ nieuwe portefeuille heeft in Brussel minder gewicht dan haar huidige positie. De afgelopen vijf jaar was ze de waakhond van de concurrentie op de hele Europese markt, die boetes van honderden miljoenen euro’s kon opleggen aan bedrijven als Microsoft en Intel. Straks is ze verantwoordelijk voor één economische sector – maar wel een groeiende, die veel consumenten direct raakt.

In de Tweede Kamer werd breeduit enthousiast gereageerd op de voordracht van Kroes. Dat viel te verwachten, want de meeste Kamerfracties, van links tot rechts, hadden tevoren aan premier Balkenende duidelijk gemaakt dat de VVD-topvrouw het verdiende om over partijpolitieke tegenstellingen heen te stappen. Balkenende kreeg vorige week de waarschuwing dat hij niet in Den Haag moest aankomen met een mislukte lobby voor een stevige positie in de Europese Commissie.

Balkenende koos Kroes, al was het volgens ingewijden in de VVD op een erg laat moment. CDA en PvdA, die na de VVD-periode eigenlijk aan de beurt waren voor een post in Brussel, slikten hun aanvankelijke voorkeur voor een commissaris van de eigen kleur in. CDA-fractieleider Van Geel sprak gisteren van ’een prima keus’. Zijn PvdA-collega Hamer noemde de voordracht van Kroes ’goed nieuws’.

Met Kroes erbij telt de Europese Commissie straks negen vrouwen, dat is een op drie. Voorzitter Barroso noemde dat eerder als streefgetal, maar het zag er lang naar uit dat hij niet zover zou komen. Een week geleden waren er nog maar drie vrouwen onder de namen die toen bekend waren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden