Kroes grijpt net naast echte topfunctie

Eurocommissaris Neelie Kroes tijdens een onderonsje eerder deze maand met collega-commissaris Joaquin Almunia. (FOTO AP)Beeld AP

Met een eurocommissaris voor telecom heeft Nederland een nuttige functie gekregen in Brussel. Maar het is niet te verwachten dat Neelie Kroes haar stempel kan drukken op het hele economische beleid.

Nederland was gisteren de allerlaatste EU-lidstaat die zijn kandidaat-commissaris naar voren schoof. Om nu te zeggen dat commissie-voorzitter Barroso daarom Neelie Kroes heeft ’afgescheept’ met telecom is overdreven, maar de eerder door het kabinet beloofde ’economische topfunctie’ is dit ook weer niet.

Kroes kan zich straks gaan bezighouden met breedbandnetwerken, de toegang tot het internet, tarieven voor mobiele telefonie en allerlei andere zaken waar veel consumenten dagelijks mee te maken hebben. In de afgelopen periode kwam de Luxemburgse telecom-commissaris Viviane Reding hiermee regelmatig in het nieuws.

Dat Kroes het economische beleid van de Europese Commissie kan gaan ’coördineren’, zoals europarlementariër Hans van Baalen (VVD) verwacht, is sterk overdreven. Er zijn veel zwaardere posten in de commissie. Bovendien is bekend dat Barroso graag zelf de touwtjes in handen houdt.

Op economisch vlak lijkt een hoofdrol weggelegd voor de Spanjaard Joaquin Almunia. Hij heeft indruk gemaakt op economische zaken en volgens ingewijden kan hij nu mededinging overnemen. Frankrijk en Duitsland azen ook op belangrijke economische posities, zoals interne markt en handel. Op die posten zou Kroes ook op haar plaats zijn en ze werd ervoor genoemd – maar kennelijk zonder resultaat.

Kroes wordt naar verwachting ook vicevoorzitter van de Europese Commissie. Dat is een eer en misschien wel een beloning voor haar goede werk, maar het is moeilijk te voorspellen wat die titel in de praktijk voorstelt. De huidige commissie telt vijf vicevoorzitters en sommigen van hen zijn erin geslaagd vijf jaar lang vrijwel anoniem te blijven.

De Duitse vicevoorzitter Günther Verheugen, bij zijn aantreden nog bejubeld als ’supercommissaris’ voor industrie, heeft zich sindsdien nauwelijks onderscheiden. Of het moest zijn met het beschermen van de Duitse autoproducenten tegen al te strenge milieunormen.

Commissievoorzitter Barroso zelf houdt vol dat hij de portefeuilles nog moet verdelen (zie kader). Het is zelfs nog niet eens duidelijk hoe die er precies uit komen te zien, want hij wil ook nieuwe portefeuilles creëren door bestaande op te breken.

Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, zei gisteren in Straatsburg zich zorgen te maken over de komst van een speciale commissaris voor klimaat. Hij ziet het niet als winst dat klimaat van de huidige portefeuille milieu wordt afgesplitst. Barroso zei dat de nieuwe klimaatcommissaris – naar verwachting de Deense minister Connie Hedegaard – vooral moet coördineren en partijen als de industrie en energiemaatschappijen op een lijn moet zien te krijgen.

Veel verwarring was er over de komst van de nieuwe commissaris voor grondrechten, een post die Barroso eerder had beloofd. Nu lijkt het erop dat het een samengevoegde portefeuille ’justitie en grondrechten’ wordt. Dat zal het gewicht van de grondrechten teniet doen. Daarnaast zou er dan een commissaris komen voor ’veiligheid en immigratie’.

De Spaanse europarlementariër Lopez Aguilar vroeg zich af of Europa wel het juiste signaal afgeeft als immigranten kennelijk als een veiligheidsprobleem worden gezien. Barroso: „Als we het over de grensbewaking hebben, is dat ook zo. Maar als we het over integratie van immigranten hebben, kan ik me voorstellen dat die bevoegdheid komt te vallen onder de nieuwe commissaris sociale zaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden