Kroes: Geen absolute openheid over Acta

EU-commissaris Neelie Kroes tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. (AFP) Beeld
EU-commissaris Neelie Kroes tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. (AFP)

De Europese Commissie moet niet ingaan op de eis van het Europees Parlement om alle stukken over het geheime en omstreden Acta-handelsakkoord openbaar te maken.

Volledige openheid over de Acta-onderhandelingen kan bedrijfsbelangen schaden en de onderhandelingspositie van de Europese Unie verslechteren, zo stelde gisteren de Nederlandse Eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta) is officieel bedoeld om namaak van producten te bestrijden. Maar mede uit gelekte stukken is inmiddels duidelijk geworden dat er ook nadrukkelijk wordt gesproken over maatregelen tegen het ruilen van muziek en films op het internet. Dat kan tot vergaande beperking van de vrijheid en privacy op het internet leiden.

De onderhandelingen worden in het diepste geheim gevoerd. Leden van het Europees Parlement krijgen geen inzage, terwijl de resultaten straks wel invloed op de vrijheid van Europese burgers zullen hebben. Bedrijven daarentegen mogen wel over de schouders van de onderhandelaars meekijken en invoed op de gang van zaken uitoefenen.

Deze week maakte het EP duidelijk dat het die gang van zaken niet langer accepteert. Met 663 voor en 13 stemmen tegen is een motie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgedragen de Acta-stukken openbaar te maken en geen akkoorden te tekenen die de privacy en vrijheid van Europese burgers aantast.

Eurocommissaris Viviane Reding van Justitie en Grondrechten heeft zich al voor openbaarmaking verklaard, terwijl eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht wel wil overwegen om het EP inzage te geven, maar de stukken niet publiek toegankelijk zou willen maken. Gevraagd naar wat de eurocommissaris voor de Digitale Agenda van de Acta-kwestie vind, zei Kroes in eerste instantie "geheel op de lijn van Viviane en Karel te zitten". Maar geconfronteerd met het feit dat die twee niet op één lijn zitten, wijzigde Kroes haar standpunt vervolgens in een steun aan De Gucht.

"Als we alles openbaar maken zouden we daarmee wel eens onze eigen onderhandelingspositie kunnen ondermijnen", verduidelijkte de Nederlandse eurocommissaris. "En sommige zaken zijn zó bedrijfsgevoelig, die kun je niet zonder meer openbaar maken. Als bedrijven kunnen aantonen dat ze grote schade zouden lijden door openbaarmaking, dan moet je dat niet doen." Of een commissie van het Europees Parlement dat dan onder een geheimhoudingsclausule zou mogen beoordelen, liet Kroes in het midden.

Glasvele voor Limburg

Kroes stond gisteren de pers te woord in Maastricht, waar zij een toespraak had gehouden op een congres over een glasvezelnet voor de hele provincie Limburg. De eurocommissaris verklaarde daar dat de digitale economie dé weg naar nieuwe duurzame economische groei zal zijn. Kroes: "Laten we er in Europa voor zorgen dat we na de financiële en economische crisis niet ook nog te maken krijgen met een ict-crisis."

De provincie en andere overheden mogen van haar financieel deelnemen in glasvezelnetten als dat maar op commerciële basis gebeurt. Subsidies zijn in het algemeen uit den boze. Maar aandeelhouder worden in bedrijven die gezonde rendementen opleveren kan voor overheden een heel goede aanpak zijn om de digitale economie te stimuleren, aldus Kroes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden