Kroes eist dat OPTA regeling over kosten telefonie aanpast

Neelie Kroes laat Mark Rutte haar telefoon zienBeeld ANP

Brussel haalt alles uit de kast om zijn gelijk te halen in het geschil met de Nederlandse telecomwaakhond OPTA. Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) eist nu van OPTA om een regeling over de kosten van vaste en mobiele telefonie te wijzigen of in te trekken.

De kritiek richt zich op de tarieven die telecombedrijven elkaar in rekening brengen voor oproepen tussen hun netwerken. De Europese regels schrijven voor om alleen werkelijke kosten in rekening te brengen, maar OPTA hanteert nu (na een uitspraak van de rechter) de regel dat telecombedrijven ook indirecte kosten aan de klant kunnen doorberekenen.

Volgens Kroes is deze rekenmethode ongunstig voor de Nederlandse consument, die meer moet betalen dan wanneer OPTA de Europese regels naleeft.

OPTA zegt in een reactie op het besluit met handen en voeten gebonden te zijn aan een uitspraak van de Nederlandse rechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, waartegen geen hoger beroep mogelijk is. 'Ik had, net als de Europese Commissie, graag gezien dat er lagere afgiftetarieven gelden in Nederland', zegt Mark de Jong, plaatsvervangend voorzitter van OPTA.

Het is de eerste keer dan de Europese Commissie met haar nieuwe bevoegdheden op telecomgebied Nederland aanpakt. Het dagelijks bestuur van de EU wil met die uitgebreide macht de concurrentie bevorderen.

Formeel gezien gaat het om een aanbeveling met sterke juridische grondslag. Kroes beroept zich op Europese regels waaraan volgens haar zowel OPTA als de Nederlandse rechters gebonden zijn. De commissie kan Nederland in het uiterste geval voor het Europees Hof van Justitie slepen als ze vindt dat Nederland Europese regels niet goed doorgevoerd heeft in nationale wetgeving.

De OPTA heeft een maand de tijd om met een officieel, onderbouwd standpunt te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden