Kroes blijft eurocommissaris

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) (AFP)

VVD-politica Neelie Kroes (68) blijft aan als eurocommissaris. In de nieuwe commissie is ze belast met het beleid voor ICT en Telecom en is ze bovendien een van de vicevoorzitters.

Het kabinet heeft Kroes dinsdag voorgedragen bij voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die binnenkort zijn nieuwe ploeg bekendmaakt. Kroes toonde zich ingenomen en vindt haar herbenoeming „een voorrecht”. De VVD-politica was de afgelopen jaren eurocommissaris van Concurrentie en bouwde in die rol een goede reputatie op.

Volgens premier Jan Peter Balkenende gaat het voor de komende jaren om een „toekomstgerichte portefeuille” en zal Kroes zich daarom bezighouden met de toekomst van Europa. Terreinen waar ze over gaat zijn onder meer mobiele telefonie, digitalisering en breedband.

Het is opmerkelijk dat het kabinet een lid van een oppositiepartij voordraagt voor zo'n prestigieuze post. Het CDA wilde graag een partijgenoot in Brussel, waar oud-staatssecretaris Yvonne van Rooij voor in beeld was. Barroso had de Europese regeringsleiders laten weten dat hij naarstig op zoek was naar vrouwen voor in zijn commissie.

Volgens vicepremier Wouter Bos (PvdA) is nu aangetoond dat speculaties van de afgelopen tijd dat de nieuwe Nederlandse eurocommissaris een CDA'er of PvdA'er zou worden, niet kloppen. Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) stelde dat het kabinet heeft gekozen voor „bewezen kwaliteit”.

Het Nederlandse kabinet had tijdens de onderhandelingen ingezet op een zware economische portefeuille. Het lag voor de hand dat Nederland niet nog een keer de post Concurrentie zou kunnen krijgen. Wel is gekeken of een zware post als Buitenlandse Handel mogelijk was, zeker nadat vorige week Balkenende naast het EU-presidentschap greep.

Kroes was de afgelopen vijf jaar belast met het toezicht op de concurrentie in Europa. Ze legde bedrijven vele miljarden euro's aan boetes op wegens kartels en andere illegale marktafspraken. Ze bleek daarbij niet bang voor politieke druk van regeringen die opkwamen voor bedrijven in hun land.

VVD-leider Mark Rutte was dinsdag erg in zijn nopjes met de voordracht. Hij complimenteerde premier Balkenende met zijn keuze. „Kroes heeft Europa een gezicht gegeven voor heel veel Nederlanders. Ze is echt een visitekaartje voor Nederland. En ik ben er blij mee dat iemand van mijn partij eurocommissaris wordt.”

Ook de rest van het parlement reageerde dinsdag verheugd. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel sprak van een „prima keuze”, PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemde het „goed nieuws”. Volgens D66-leider Alexander Pechtold „lijkt deze nieuwe portefeuille een stevige te kunnen worden”. „Als Kroes opnieuw daadkracht toont, kan ze hier net als de afgelopen jaren veel voor burgers betekenen.”

Kritiek is er alleen van de SP. Hoewel de partij blij is dat Nederland een vrouw voordraagt, vreest de partij voor de meest rechtse Europese Commissie ooit. De nieuwe ploeg van 27 EU-commissarissen telt veel christendemocraten en liberalen en weinig socialisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden