Kroes beboet Microsoft voor 899 miljoen euro

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie legt Microsoft 899 miljoen euro boete op omdat het al langere tijd EU-regels voor concurrentie niet nakomt. Dat heeft Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag bekendgemaakt.

Het is inmiddels de derde boete van de Europese Commissie voor Micosoft. Het totaalbedrag komt hierdoor op 1.676.000.000 euro.

Ze heeft de nieuwe boete opgelegd omdat Microsoft zich de afgelopen drie jaar niet heeft gehouden aan eisen die Brussel in 2004 heeft opgelegd. Kroes zei dat Microsoft ,,een duidelijke minachting voor Europese regels toont.''

Concurrentiebeperking

De EU-commissaris deed smalend over de beloftes van Microsoft dat het zich aan de EU-regels zal gaan houden. Kroes: ,,We willen geen beloftes, we willen naleving'', zei ze. ,,Praten is goedkoop, regels naleven is duur.''

Het Amerikaanse bedrijf is in 2004 al veroordeeld tot een boete van ruim een half miljard euro omdat het concurrentie beperkte. In 2006 kwam daar nog eens 280 miljoen euro bovenop, omdat Microsoft nog steeds niet aan de eisen voldeed. Het Europees Hof van Justitie stelde de Europese Commissie hierover vorig jaar in het gelijk. Kroes noemde de nieuwe boete ,,proportioneel en nodig''. Ze zei dat het het haar geen plezier deed om zulke maatregelen te nemen.

Microsoft stelt in een reactie dat de zaak betrekking heeft op een inmiddels afgesloten periode. Het Amerikaanse bedrijf wijst erop dat de Europese Commissie zelf eind 2007 heeft gesteld dat het inmiddels aan de regels voldoet op dit punt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden