Kroegpraat

Nederland wacht binnenkort de totale zelfvernietiging, of de totale dictatuur. Of beide, hetgeen overigens moeilijk voorstelbaar is. Maar hoe dan ook, het einde is nabij en alle Nederlanders rennen als lemmingen naar de afgrond. Onze bevolking leeft al heel lang in kommervolle ellende, die eigenlijk slechts te vergelijken is met de toestand in Noord-Korea, en het wordt nog erger.

Hoe komt dat? Omdat de hele Nederlandse politieke elite sinds jaar en dag door de ideologie van het socialisme is vergiftigd. En socialisme is hetzelfde als communisme, laten we wel wezen. Maar Nederland is toch maar korte perioden door coalities geregeerd waaraan ook de PvdA, die altijd streng anti-communistisch was, deelnam? Dat mag zo zijn, maar de liberalen en de christen-democraten zijn eveneens door het socialistische virus besmet, misschien onbewust. Dat zijn dus crypto-communisten, en die zijn nog veel gevaarlijker. Ook zij schermen immers voortdurend met de term solidariteit, en daardoor holt de Nederlandse economie sinds jaar en dag achteruit, want de enkeling die werkt, wordt door de staat van zijn verdiensten beroofd om het groeiend leger van niet-werkenden in leven te houden.

U heeft dat allemaal niet gemerkt? U denkt dat sinds 1900, of 1950, of zelfs 1990 de welvaart van iedereen maar steeds gegroeid is. U denkt dat het in Nederland wel redelijk gaat, met twee tot drie vakanties per jaar, voor iedereen een auto en de vanzelfsprekende electronische apparatuur in veelvoud binnen handbereik. U vergist zich, of beter nog, u lijdt aan een vals bewustzijn. U bent gehersenspoeld door de Nederlandse politieke elite, van Van Aartsen tot Bos, van Balkenende tot Marijnissen. U kan daarom niet meer zien hoe het werkelijk in elkaar zit. U wil gewoon niet zien dat elke Nederlander in bittere armoede leeft en zucht onder de ideologische terreur van het socialisme.

Er is leeuwenmoed voor nodig om zich aan die terreur te onttrekken. Hoon en verachting immers valt degene die de simpele waarheid durft te verkondigen, ten deel. En die waarheid is dat de belastingbetaler de enige is die onderdrukt en uitgebuit wordt, en hoe meer belasting hij betaalt, des te meer wordt hij onderdrukt en uitgebuit. Het enige slachtoffer van onze samenleving is degene die het hoogste belastingtarief betaalt, en het ergste is dat datzelfde slachtoffer door zijn arbeid ook nog eens het hele systeem instandhoudt. De belastingbetaler wordt geterroriseerd door het maar steeds groeiende leger van neuspeuterende ambtenaren en almaar gulziger levende uitkeringstrekkers. Waar haalt mijn buurman die ik nog nooit heb zien werken, het geld voor al weer een nieuwe auto, precies zo een als ik zelf net kocht, vandaan? Van mijn belastinggeld natuurlijk, en van dat van u. We zijn gek dat we dat nog langer pikken. Weg met de belastingen, lang leve mijn eigen portemonnee, lang leve mijn eigen kleine, zielige ik.

Aldus het aloude evangelie van de wrokkige kleinburger die barst van jaloezie ten opzichte van alles en iedereen. Het is het evangelie dat al eeuwenlang in de buurtkroeg avond aan avond met dezelfde woorden wordt beleden. Het is het evangelie van de rancune. Naarmate de dronkenschap toeneemt, groeit de haat die eigenlijk zelfhaat is. Waarom ben ik zo'n sukkel, waarom ben ik eigenlijk niet de uitbuiter?

Een golf van gal en kots zwelt door de slokdarm naar boven, de viezigheid klettert op de vloer van het café. Het gebeurt iedere dag, overal. De cafébaas ruimt de troep mopperend op, wat bleekwater over de grond, en morgen kan hetzelfde verhaal weer afgestoken worden.

Deze keer werd de rotzooi zorgvuldig opgeveegd, reukvrij verpakt en vervolgens over een hele krantenpagina van Trouw uitgesmeerd. De redactie van de rubriek Letter en Geest zette er een kop boven en een naam bij: antisocialistisch manifest van Pamela Hemelrijk.

Last van plaatsvervangende schaamte heb ik wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden