Kroeglopen is er in Rotterdam niet bij

Wie in Rotterdam het uitgaansleven niet kent, heeft een gerede kans op een saaie avond. In de Maasstad is meer dan genoeg te doen, maar de onwetende bezoeker moet aan de hand worden genomen door de insider, die al het moois weet te vinden. Succesvol stappen is in Rotterdam een kwestie van zorgvuldig plannen. Door de moderne opzet van het stadscentrum liggen de hotspots nogal uit elkaar. Kroeglopen, in veel steden een populaire bezigheid, is er in Rotterdam niet bij.

JOHN HOOGERWAARD

Maar het hardnekkige vooroordeel dat er in Rotterdam weinig te doen zou zijn, dat wil het Historisch Museum wegnemen met de expositie 'Uitgaan in Rotterdam'. Op drie verdiepingen wordt een beeld geschetst van een eeuw stappen in de havenstad. Met als rode draad, hoe kan het ook anders: het bombardement van 14 mei 1940. Het veranderde niet alleen de stad in een puinhoop, maar veegde ook het bruisende nachtleven van de kaart. Want hoe hip was Rotterdam voor de oorlog? Behoorlijk hip als we de tentoonstellingsmakers mogen geloven. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog leek het iedere dag feest in de stad. In de dansgelegenheid Pschorr kwamen beroemdheden als Duke Ellington en Josephine Baker opdraven, terwijl de Rotterdamse beau-monde danste op een Saturday Night Fever-dansvloertje avant la lettre. Abraham Tuschinski bouwde er, eigenlijk per toeval, zijn bioscoopimperium op. Hij had, op doorreis van Polen naar de Verenigde Staten, zijn boot gemist en besloot in Rotterdam te blijven. In 1929 draaide in het Grand Theâtre, een megabioscoop voor 1600 mensen aan de Pompenburgsingel, de eerste geluidsfilm in Nederland. Onderwijl flaneerden de Rotterdammers op de Coolsingel.

Zoals gezegd gooiden Duitse bommen roet in het eten. Na de Tweede Wereldoorlog was het puinruimen. Alleen het Luxor stond nog overeind. Zo goed en zo kwaad als het kon probeerden mensen zich uit te dossen, bijvoorbeeld met een jurk van parachutestof, die op de tentoonstelling te zien is. Het duurde lang, tot midden jaren zestig, voordat de uitgaanswereld weer echt stevig op poten stond.

Tegenwoordig pretendeert Rotterdam weer net zo trendsettend te zijn als voor de Tweede Wereldoorlog. Pschorr heet nu Now Wow, en eigenlijk doet organisator Ted Langenbach wat de eigenaren van het jaren-twintig-danspaleis ook al deden: themafeesten houden. In het Historisch Museum worden die parallellen met behulp van stijlkamers, foto's, films, accessoires en uitgaanskleding treffend zichtbaar gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden