Kroatische coach dupeert Denen met fantasie-opstelling

Van onze sportredactie NOTTINGHAM, AMSTERDAM - Portugal heeft, door vreemd gesol van de Kroatische bondscoach Miroslav Blazevic met de opstelling, een gratis ticket voor de kwartfinales gekregen. Kroatië dupeerde in Nottingham niet alleen zichzelf. Het bracht, met de onverklaarklare poging tot zelfdestructie, ook Denemarken ernstige schade toe.

Nadat Schotland in groep A op schlemielige wijze met lege handen huiswaarts keerde, was het gisteren de Deense equipe die zich bekocht mocht voelen. Al binnen vijf minuten kwam in Sheffield het bericht door dat Kroatië op achterstand was gezet. Het was niet zo zeer de Kroatische misstap die wrevel moet hebben gewekt. Veel stuitender was de beslissing van Miroslav Blazevic om Portugal tegemoet te treden met een feestelftal. Vergeleken met de vorige wedstrijd tegen Denemarken had de trainer liefst op zeven plaatsen mutaties aangebracht. Het ontbreken van Jerkan (gebroken neus) en Boksic (keelontsteking) was voorzien, maar Blazevic had, in een overmoedige bui, besloten ook sterspeler Suker en de met een gele kaart belaste Boban, Asanovic en Stanic wat vrije tijd te gunnen. Door het inzetten van een veredeld tweede team was een eerlijke ontknoping in de groep bij voorbaat uitgesloten.

Wat de coach voorhad met die wijzigingen, was een raadsel. Blazevic kan toch onmogelijk hebben verwacht dat die tweede garnituur een schijn van kans zou hebben tegen de balvaardige Portugezen.

De tactiek werkte averechts, want zonder ziel - Boban en Suker - klopte het Kroatische hart niet meer. Op City Ground liep Kroatië voor het eerst in de nog jonge interlandgeschiedenis zware schade op. Portugal won met stevige cijfers (3-0) en plaatste zich vóór de tegenstander als groepswinnaar voor de kwartfinale.

Voorzorg

Blazevic legde zijn rigoreuze verandering na de wedstrijd uit als voorzorgsmaatregel. “De zeven spelers waren licht geblesseerd of in het bezit van een gele kaart. Ik wilde geen risico lopen dat sommigen in de volgende wedstrijd niet mee kunnen doen. Dat Denemarken is benadeeld, spijt me. Maar van opzet is geen sprake.”

Voor Portugal verliep de wedstrijd zoals was gehoopt. Na vier minuten profiteerde Figo van de wanorde bij Kroatië waar de spelers zoekende waren naar hun juiste plek. De middenvelder van Barcelona mocht vrij opkomen en werkte de voorzet van Secretario, de vervanger van de geschorste Paulinho Santos, achter doelman Mrmic: 0-1. Daarmee waren de Portugezen vrijwel verzekerd van een plaats in de volgende ronde. Immers, een punt was voldoende.

De ploeg van bondscoach Antonio Oliveira weigerde daarna de wedstrijd op slot te doen. Het team bleef de aanval zoeken. De formatie kon vrijuit voetballen en liet zien over grote kwaliteiten te beschikken. De wijze waarop het tweede doelpunt tot stand kwam, was tekenend voor de schoonheid van het Portugese spel. Uit een hoekschop kopte voorstopper Couto naar Sa Pinto, die een omhaal probeerde maar de bal bij Joao Pinto zag belanden. De vedette van Benfica bedacht zich geen moment en scoorde (0-2).

Het verweer van Kroatië was krachteloos. Het miste inspiratie. Zonder het hart van de ploeg acteerden de Oost-Europeanen zo slap als een vaatdoek. Ze droegen nog wel voor het eerst tijdens het EK het shirt met de rood-witte blokken. Normaliter zet het tenue de nationalistische voetballers in vuur en vlam. Maar gisteren was het patriotisme ver te zoeken.

In de rust herstelde Blazevic zijn 'fout' zo goed en zo kwaad als hij kon. Prosinecki, Mladenovic en Pamic bleven in de kleedkamer. Asanovic, Suker en Boban waren hun vervangers. Met de ziel terug in de ploeg begon het Kroatische hart weer langzaam te kloppen, maar echt op gang kwam het niet. Binnen tien minuten hadden de Kroaten al meer kansen bewerkstelligd dan in de gehele eerste helft, maar Suker en Vlaovic wisten de mogelijkheden niet te benutten.

Kwaliteiten

Bovendien toonde de Portugese doelman Vitor Baia zijn exceptionele kwaliteiten. Hij ranselde tien minuten voor tijd een vrijwel onhoudbare bal van Asanovic uit het doel. Vlak daarna profiteerde invaller Domingos van een fout van Pavlicic die de bal wilde uitverdedigen, maar ploeggenoot Bilic tegen de rug schoot. De terugkaatsende bal was een prooi voor Domingos, die met een schuiver Mrmic versloeg.

Oliveira was tevreden over het resultaat. “De zege was het belangrijkste, we wilden eerste in de groep worden. En dat Kroatië zeven spelers uit de basis liet, interesseert me niet. Een voorkeur voor de komende tegenstander heb ik ook niet, ze zijn me allemaal even lief.”

In het Kroatische kamp werd een confrontatie met de Duitsers niet gevreesd. Sterker: door het weggeven van de eerste plaats kreeg spits Suker precies zijn zin. Hij verkondigde voor de wedstrijd al de stelling dat Duitsland de Kroaten het beste ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden