KRO luistert naar achterban en keert terug naar katholieke roots

KRISTEL VAN TEEFFELEN

De KRO gaat weer uitgesproken katholieke programma's maken. Zo gaat de omroep vanaf 2016 de live-registratie van de mis op zondagochtend uitzenden. Dat programma wordt nu gemaakt door RKK, de levensbeschouwelijk omroep die in 2016 door bezuinigingen verdwijnt.

De KRO-directie geeft hiermee gehoor aan de wens van de achterban. "Bezorgde leden stuurden afgelopen periode massaal e-mails waarin ze de KRO vroegen het RKK te helpen. De directie heeft daardoor ingezien dat de levensbeschouwelijke programma's voor veel mensen belangrijk zijn", zegt Leo Fijen vandaag in een interview in deze krant. Fijen is nu hoofd van RKK en wordt vanaf 2016 het katholieke gezicht binnen de KRO.

Het besluit van de KRO om weer 'herkenbaar katholiek' te worden, is opvallend, omdat de KRO de afgelopen jaren juist een algemene maatschappelijke koers was gaan varen. Dat kwam de KRO verschillende keren op kritiek te staan, onder meer vanuit de traditionele tak van de achterban. Waar is het katholieke geluid in programma's als 'Boer zoekt vrouw' en 'De reünie', vroegen de critici zich af. Ook was er angst dat het katholieke gezicht van de omroep zou ondersneeuwen na de fusie begin 2014 met de NCRV.

Naast de eucharistievieringen gaan onder meer ook actualiteitenrubriek 'Kruispunt', de evenementen 'The Passion' en 'Kerst met de Zandtovenaar' en het muziekprogramma op radio 4 'Echo van Eeuwigheid' mee naar de KRO. Ook stappen RKK-presentatoren Antoine Bodar, Roderick Vonhögen en Wilfred Kemp over.

Het besluit van de KRO is ook een strategische, zegt Fijen. Nu de omroepen in Hilversum gaan fuseren, is het belangrijk om je te profileren, denkt hij.

Door bezuinigingen van het kabinet wordt de uitzendlicentie van de RKK en andere levensbeschouwelijke omroepen per 1 januari 2016 ingetrokken. Eerder werd al bekend dat de Ikon zich als productiehuis bij de EO aansluit. Dat gebeurt bij RKK niet, dat merk verdwijnt helemaal van televisie en radio.

CULTUUR & MEDIA 13|14

'De KRO beseft dat profileren werkt'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden