KRO en NCRV mogelijk één merk

De KRO en NCRV zien ruimte voor een nieuw gezamenlijk merk. Mogelijk gaan zij na 2014 regelmatig programma's maken onder één andere naam.

Tot nu toe benadrukten de omroepen steeds dat zij fuseren met het behoud van de twee namen en verenigingen. Zo valt er op de website van de KRO te lezen dat zij en NCRV één organisatie worden, maar dat de KRO als vereniging en merk apart blijft bestaan.

Tot 2014 zal dat zo zijn, maar het is niet uitgesloten dat er daarna een nieuw merk ontstaat, zo bevestigt een woordvoerder van de NCRV.

De KRO wil op dit moment niets zeggen. De fusiebesprekingen verlopen goed.

In 2014 is er een ledentelling, waarvan afhangt hoeveel geld de nieuwe fusie-omroep krijgt. Tot die tijd werven KRO en NCRV nog afzonderlijk en met eigen naam leden. Zij zullen zich daarbij niet erg als concurrenten positioneren, maar benadrukken dat de omroepen in elkaars verlengde liggen.

Het is onduidelijk wat het voor de omroepverenigingen zou betekenen als de KRO en NCRV programma's gaan maken onder een gezamenlijke naam. De leden zouden zich daar dan eerst nog over moeten uitspreken, benadrukt de NCRV-woordvoerder.

De fusiebesprekingen tussen de katholieke KRO en protestantse NCRV zijn op dit moment in volle gang. Het kabinet wil de komende jaren 200 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Eén van de maatregelen is dat het aantal omroepen terug gaat van 21 naar acht.

Bij de KRO en NCRV sluiten ook de levensbeschouwelijke RKK, IKON en Zendtijd voor Kerken zich aan. Waarschijnlijk verdwijnen er bij die fusie zo'n 110 banen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden