Kritische terugblik op Rio

evaluatie | De leiding van NOC-NSF doorstond de 'stresstest' die de Spelen van Rio bleken niet met glans, stelt de sportkoepel in een gisteren verschenen rapport.

Een 'stresstest', zo betitelt NOC-NSF de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in het gisteren verschenen evaluatierapport. De moeilijke omstandigheden in de Braziliaanse stad trokken een zware wissel op de leiding van de sportkoepel, die de test niet altijd met glans doorstond. Kritiek was er ondermeer op de media-stilte na het wegzenden van Yuri van Gelder, de 'losersvlucht' en het functioneren van chef de mission Maurits Hendriks.

Al snel na de Spelen in Rio erkende NOC-NSF dat met de kennis van nu een aantal zaken anders was aangepakt. Dat herhaalde algemeen directeur Gerard Dielessen gisteren op Papendal waar hij een toelichting op het evaluatierapport gaf. Hij erkende opnieuw dat NOC-NSF in de kwestie rond Van Gelder meer openheid had moeten betrachten. Na een summier persbericht hulde de sportkoepel zich destijds in stilzwijgen.

"We hadden meer zichtbaar moeten zijn", zei Dielessen over het wegsturen van de turner, een affaire die heel Nederland in de ban hield. "Dat geldt niet alleen voor die kwestie. We hadden strategischer moeten communiceren. In deze tijd van sociale media kan het niet zo zijn dat de chef de mission alleen op de openingsdag van de Spelen en de slotdag een persconferentie houdt."

Hendriks, de dienstdoende chef de mission, kreeg ook veel kritiek te verduren over de terugvlucht aan het begin van de tweede week van de Spelen. Sporters zonder medaille om de nek moesten Rio verlaten, om zo nog in actie zijnde sporters niet voor de voeten te lopen. Die verplichte 'losersvlucht', die vooraf met alle sportbonden was besproken, zal er over drie jaar in Tokio niet zijn.

Een ook al eerder naar buiten gekomen aanbeveling uit het evaluatierapport is de functiescheiding van technisch directeur en chef de mission. Evenals in Londen (2012) en in Sotsji (2014) zaten de petten in Rio op het hoofd van Hendriks, maar in de Braziliaanse chaos knelden beide hoofddeksels behoorlijk. Dielessen: "In Rio kwam de bevestiging dat de werkbelasting van beide functies te hoog was."

"Je moet kijken hoe je die functies ontwerpt in een bepaald tijdsgewricht", aldus de algemeen directeur. "De combinatie heeft tien jaar uitstekend gewerkt. Het is een ontwikkeling die je in de tijd moet zetten. Vroeger waren de chefs de mission vrijwilligers. Ik loop niet met mijn rug naar de toekomst. In die tijd werkte dat goed, nu vinden wij de scheiding de beste oplossing."

In het rapport worden als zwakke punten Hendriks aangemeten dat hij sporters en sporters niet evenveel aandacht gaf en dat hij niet voor iedereen makkelijk benaderbaar was. In Rio werd gefluisterd dat hij al voor aanvang van de Spelen vermoeid en gestresst was. Het vele reizen ¿ hij was maar liefst 21 keer naar Rio afgereisd en bezocht daarnaast veel evenementen ¿ en de zorgen over de organisatie zouden zijn fysieke en mentale tol hebben geëist.

Dielessen: "Het was ook bijzonder zwaar. Toen de atleten in het olympisch dorp arriveerden kwamen de plafonds naar beneden, was de brandbeveiliging niet optimaal en was er geen elektriciteit. Dan denk je: hebben we alles zo goed voorbereid en dan overkomt ons dit. Dat heeft een zware wissel getrokken op met name de begeleiding. Dat kun je er eigenlijk niet bijhebben."

Na Sotsji was al besloten dat Hendriks geen chef de mission zou zijn bij de Winterspelen van volgend jaar in Pyeongchang. Zijn plaats in Zuid-Korea wordt ingenomen door Jeroen Bijl, de huidige topsportmanager van NOC-NSF. Deze maand hoopt de sportkoepel de herstructurering van de afdeling topsport af te ronden. Die afdeling wordt geleid door de nieuwe technisch directeur, een functie waarvoor Bijl en Hendriks in beeld zijn.

"De nieuwe technisch directeur moet de visie en het beleid van topsport in Nederland vormgeven", zei Dielessen. "Bijl en Hendriks zijn zeer gewaardeerde collega's met veel competenties. We zijn nu bezig met het invullen van de structuur en daarna gaan we kijken welke persoon daar leiding aan gaat geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden