Kritische Kamer geeft fiat aan verkoop HBU

den haag – - De Tweede Kamer gaat morrend akkoord met de verkoop van het ABN Amro-onderdeel Hollandsche Bank Unie (HBU) aan Deutsche Bank. Daarmee is de weg nu echt vrij voor een fusie tussen ABN Amro en Fortis.

Vorige week weigerde de Kamer nog een definitief oordeel te geven over de voorgenomen verkoop. Minister Bos van financiën moest eerst aannemelijk maken dat er, zoals hij stelde, geen juridische mogelijkheden waren om de door de Europese Commissie afgedwongen verkoop tegen te houden. Bovendien wilde de Kamer weten of er mogelijkheden waren om te komen tot een procedure tot schadevergoeding tegen de commissie.

Bos stelde vervolgens een aantal rapporten met juridisch advies vertrouwelijk ter beschikking. Gisteren, in het laatste debat over de verkoop van HBU, werd duidelijk dat in die rapporten werd geconcludeerd dat er in de loop van dit jaar juridische mogelijkheden waren geweest om onder de dwang van EU-commissaris Kroes uit te komen. De juristen trokken echter tegelijkertijd de conclusie dat de kansen op succes miniem waren.

CDA-Kamerlid De Nerée tot Babberich verweet Bos gisteren desondanks die mogelijkheid niet te hebben benut. Hij kreeg daarbij steun van zijn VVD-collega Weekers. De twee Kamerleden gaven uiteindelijk toch hun steun voor de verkoop.

EU-commissaris Kroes gaf gisteren Bos tijdens het debat toestemming een brief van haar hand aan de minister uit oktober openbaar te maken. Daarin schrijft Kroes vast te houden aan de verkoop van HBU, omdat alternatieven volgens haar niet meer dan hypothetisch waren.

De Kamer trok uit de brief de conclusie dat de Europese Commissie zich rond de verkoop ’veel te halsstarrig’ heeft opgesteld. Mede daarom zal de staat een groot verlies lijden op de verkoop van HBU. De Rekenkamer publiceerde twee weken geleden een rapport waarin werd geconcludeerd dat het verlies kan oplopen tot meer dan 1,5 miljard euro.

Een meerderheid in de Kamer is het echter met Bos eens dat dit mogelijke verlies niet opweegt tegen de grote voordelen van een fusie tussen ABN Amro en Fortis. De verkoop van HBU was een voorwaarde van de Europese Commissie voor die fusie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden