Kritische films, maar nog geen geïsoleerd kantoor

Het documentairefestival Idfa staat bekend om het maatschappelijk betrokken programma. Natuur en Milieu is een van de elf inhoudelijke thema's van het festival. Dit jaar vallen daar 36 films onder. Maar hoe groen is het Idfa zelf?

Voor directeur Cees van 't Hullenaar van Idfa is het belangrijkste doel van het festival om bewustwording te creëren. "We bieden niet alleen films over duurzaamheid aan maar ook randprogrammering.

Dit jaar hebben we voor de tweede keer een Green Screen Day, een publieksprogramma met drie films rondom duurzaamheid. Vandaag geeft Chai Locher van het Green Film Making Project een workshop over duurzaam produceren aan filmmakers. Die workshop is onderdeel van de Idfa Academy, waarbij jonge filmmakers kunnen meedoen aan sessies die relevant zijn voor hun werk."

De organisatie heeft dit jaar voor het eerst ook zelf een duurzaamheidsbeleid, zegt Van 't Hullenaar. "We doen allemaal kleine dingen die hopelijk een beetje bijdragen. We werken zoveel mogelijk elektronisch en als we printen, is het op gerecycled papier. We hebben een gezamenlijke lunch die duurzaam is ingekocht, evenals onze kantoorartikelen. We zetten de verwarming niet te hoog en vragen onze medewerkers hun computer en het licht uit te doen als ze weggaan. We scheiden afval."

Wat helaas nog niet is gelukt, is het beter laten isoleren van het kantoorpand door de verhuurder. Ook de poging om biologische lunches aan te bieden bij de bioscopen van Pathé strandde. En hoewel is geprobeerd om filmmakers met elektrische auto's van Schiphol te halen, liepen de gesprekken met sponsoren op niets uit.

Van 't Hullenaar vindt de films uiteindelijk het belangrijkst. Hij wijst erop dat het thema duurzaamheid zeker niet nieuw is voor het festival. In 2003 was er al een Green Screen-selectie en sindsdien is het een terugkerend programmaonderdeel. In 2010 was er een bijbehorende prijs voor de beste 'groene' documentaire, maar dat was eenmalig. Van 't Hullenaar: "Er ontstond toen onenigheid tussen een wetenschapper en filmmakers in de jury. De film die inhoudelijk sterk was, was cinematografisch niet goed en andersom."

Dat groen en competitie in de filmwereld niet vanzelfsprekend samengaan, ondervond ook Chai Locher van het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Hij begeleidt sinds 2011 filmmakers bij het vergroenen van hun productieproces. In 2012 leverde dat een 'groene filmmaker van het jaar' op, die een korte film had gemaakt die duurzaam was geproduceerd. Tijdens de Green Film Making Competition van vorig jaar besloten de deelnemers echter om de wedstrijd en het prijzengeld om te zetten in een samenwerkingsproject om hun opgedane kennis te delen.

Locher vertelt jonge documentairemakers vandaag over zijn ervaringen, al zijn die moeilijk te generaliseren. "Elke fictiefilm is anders en elke documentaire ook. Je kunt met een crew van meer dan vier man de wereld rondvliegen of je eigen achtertuin in beeld brengen. Elk project vraagt om specifieke 'groene' oplossingen."

De films die te zien zijn tijdens het publieksprogramma 'Green Screen Day' zijn vooral inhoudelijk gerelateerd aan duurzaamheid. Ze zijn dus niet geselecteerd op de manier van produceren. Toch vindt Locher het wel belangrijk dat het festival zelf ook groen doet. "Idfa is een zeer zichtbare organisatie, leidend in de wereld van documentairefestivals. Het is een groot merk dat de opgave heeft om niet alleen in woorden maar ook in daden de transitie naar een duurzame samenleving vorm te geven."

Plannen om de documentairewereld te vergroenen, heeft Strawberry Earth nog niet, zegt hij. "De meeste taken op het gebied van groene filmproductie dragen we komend jaar over aan het Nederlands Filmfonds, een van de partners van het Green Film Making Project. Het Filmfonds heeft dit jaar voor het eerst geld vrijgemaakt voor een duurzaamheidsmanager. Daar zijn we heel trots op omdat het een blijvende verandering in de sector betekent. De nieuwe duurzaamheidsmanager moet niet alleen de duurzame productie van Nederlandse films stimuleren, maar ook relevante kennis over innovatie delen met (internationale) filmmakers. Daar kunnen documentairemakers veel aan hebben."

De Green Screen Day op het Idfa is donderdag 27 november in de Brakke Grond in Amsterdam en wordt gepresenteerd door Simone Weimans van het 'NOS Journaal'. Er worden drie films vertoond, met elk een voor- of nagesprek. De films zijn 'Good Things Await', 'Virunga' en 'The Salt of the Earth'.

kritische blik op producten en diensten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden