Kritische CDA’er niet op kieslijst

Rob van de Beeten, de CDA-senator die zich de afgelopen maanden zeer kritisch heeft uitgelaten over samenwerking met de PVV, heeft bezwaar aangetekend tegen de voorlopige kandidatenlijst van de Eerste Kamer. Het partijbestuur heeft hem geen plekje toebedeeld op de advieslijst, terwijl hij zelf nog een periode door wil.

Volgens Aad Noordermeer, voorzitter van de regio Overbetuwe, waar Van de Beeten woont, wordt „het beeld gewekt dat er achteraf wordt afgerekend”. Hij roept andere afdelingen op om ervoor te zorgen dat de kritische senator toch nog een termijn door mag.

Het CDA bepaalde kort geleden dat bestuurders die drie periodes de volle vier jaar een zetel bezetten, in principe niet nog eens terugkomen. Dat gaat voor Van de Beeten niet helemaal op. Op het moment dat de senatoren worden gekozen, door de in maart te kiezen Provinciale Statenleden, dient Van de Beeten ruim tien jaar zijn partij in de Kamer.

Een woordvoerder van het partijbestuur zegt dat het bestuur in de geest van het artikel handelt. Zo kan er vernieuwing in de fractie komen. Ook Alfons Dölle, die in juni twaalf jaar in de Kamer zou zitten, komt niet op de lijst terug. Kamervoorzitter René van der Linden die er in juni ook twaalf jaar op heeft zitten, staat wel weer op de lijst. Hij is sinds 2009 voorzitter van de senaat.

De CDA-woordvoerder ontkent ten stelligste dat Van de Beeten niet op de lijst terugkomt vanwege zijn kritische houding. Zelf wil Van de Beeten niet over de reden van het partijbestuur speculeren. Hij heeft zijn bezwaar aan de commissie van beroep van het CDA voorgelegd en wacht hun oordeel af. De senator heeft de afgelopen tijd wel ’signalen’ gehad dat zijn kritiek niet op prijs werd gesteld. „Vanuit de kring van het partijbestuur werd me duidelijk gemaakt dat ik met de verkeerde mensen omging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden