Kritisch Fed-lid hekelt voortzetten steunprogramma

Richard Fisher Beeld REUTERS
Richard FisherBeeld REUTERS

De beslissing van de Federal Reserve, afgelopen week, om het steunprogramma voor de economie nog niet af te bouwen, tast de geloofwaardigheid van de Fed aan. Dat heeft de president van de centrale bank in Dallas, Richard Fisher, maandag gezegd.

Redactie

Fisher, die dit jaar niet meestemt op de vergaderingen van de Fed, liet weten dat hij vooraf tegen de beleidsmakers had gezegd dat 'nietsdoen de onzekerheid over ons toekomstige beleid verhoogt en de geloofwaardigheid van onze communicatie in twijfel trekt'.

Fisher schaart zich hiermee in het kamp van critici van het besluit. Vorige week noemde president Esther George van de centrale bank van Kansas de beslissing al 'een gemiste kans'.

Weinig zinvol herstel
Andere centralebankpresidenten, zowel diegenen die wel mee mochten stemmen als anderen, waren maandag en de afgelopen milder in hun uitingen. Zo zei de directeur van de centrale bank van New York dat de Amerikaanse economie nog steeds te weinig 'zinvol herstel' vertoonde en dat de Fed de economische tegenslagen 'krachtig' moet bestrijden.

Fisher had maandag ook stevige kritiek op de manier waarop het Witte Huis de opvolging van Fed-president Ben Bernanke de afgelopen weken heeft aangepakt. De regering heeft de zaak 'volkomen verprutst', aldus Fisher. Volgens hem staat de onafhankelijkheid van de Federal Reserve op het spel, omdat de opvolging het onderwerp is geworden van een publiek debat. De Fed 'mag nooit een politiek instrument worden', aldus de bankpresident.

Vernederend
Bovendien is de discussie die werd gevoerd ook vernederend voor de kandidaten in kwestie, aldus Fisher. Voormalig minister van Financiën Larry Summers trok zijn kandidatuur eerder deze maand terug omdat hij onvoldoende steun van de Democratische partij zou krijgen. Fisher zei te hopen dat het Witte Huis de benoeming in de toekomst 'met iets meer subtiliteit' zal aanpakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden