kritieken / Poëzie en landschap gaan visueel verbond aan

Poëziewandeling

’Regels aan het land – het land aan regels’, wandel- en fietstocht (11 km) in Wijdenes en Oosterleek. Route bij de Spar van Wijdenes. Op 1/7 verzorgt Joke van Leeuwen in het kerkje van Oosterleek van 14.00 tot 17.00 uur een kinderprogramma. www.slootwerk.nl.

Aan de Twuiver in Wijdenes parkeren twee halfblote mannen een Flintstones-kermisattractie. Een jongen, net uit school, zit met een schep in de sloot te poeren. In een weiland ver weg zoemt een crossbrommer, de postbode heeft continu de alarmlichten aan, alle kinderen zeggen hoi. Hoe langer je in de polder van Wijdenes en Oosterleek stilstaat bij de stilte, hoe meer er gebeurt.

’Regels op het land – het land aan regels’, zo heet het cultureel landschapsproject van stichting Slootwerk in de West-Friese dorpen. Tot 19 augustus kan er gewandeld, geskeelerd en gefietst worden achter het Markermeer. Het gaat er over regels of wetten, en over regels of lijnen in het landschap, waarin dichters als Joost Zwagerman, Robert Anker, Maria Barnas en liedschrijver Maarten van Roozendaal hun woorden onderbrengen. Het is prettig zoeken steeds, omdat je niet weet wat hier niet thuishoort. Fruitkramen, verroeste machines, de vele boerderijen die te koop staan: alles is verdacht. Want dichtregels verschuilen zich ook op wegwijzers op de Zuiderdijk of op een reclameposter van de supermarkt. Ze worden gefluisterd in een boomgaard, of rekken zich lang uit in een akker.

Waar je niet overheen kijkt is het medicijndooshuisje, 5 mg Mogadon, langs de Lekerweg. Binnen begeleiden videobeelden een gedicht van Anker. ’Je bent al zo ontheemd dat farmacie je hiertoe brengen moet’. ’Slaap’, luidt de oproep aan het eind. In het gitzwarte, naargeestige sprookjesbed dat klaar staat, ontwaak je vast niet meer.

Mooi is de Watou-sfeer in de witgekalkte schuur naast een huis aan de Molenweg. Op de muren is het gedicht ’Ik verwisselde de seizoenen’ van Jacob Groot te lezen. Aarzelend betreed je het erf, niet wetend of je bekeken wordt door de ramen van het woonhuis. De kas staat open, maar waar het project begint en eindigt, hoe ver je dit terrein mag betreden, is onduidelijk. De enige regels hier zijn die van de strakke bloemenvelden achter het huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden