Kritiek voor VVD met 'eerst solliciteren, daarna op vakantie'

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters Beeld anp
VVD-Kamerlid Sjoerd PottersBeeld anp

Mensen die nog maar net in de bijstand zitten, moeten eerst actief op zoek naar werk voordat ze een paar weken op vakantie gaan. Dat zal VVD-Kamerlid Sjoerd Potters vanmiddag naar voren brengen in een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Potters wil dat Klijnsma de wet op dit punt aanpast. Zijn voorstel krijgt in Den Haag veel kritiek.

Redactie

Op dit moment kunnen mensen die in de bijstand belanden meteen voor een langere aaneengesloten periode vakantie opnemen. Potters vindt dat verkeerd, omdat bijstandsgerechtigden dan niet beschikbaar zijn voor een baan, niet solliciteren en zo de kans op het uitstromen uit de bijstand 'dwarsbomen'.

'De VVD vindt dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk te komen. Dan helpt het niet dat je direct al je kansen op een baan verkleint door drie, vier weken weg te gaan. Zeker niet tijdens de vakantieperiode, waarin veel ondernemers zitten te springen om tijdelijke krachten.'

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kans op het vinden van een baan het grootste is als je nog maar net in de bijstand zit, zegt Potters.

Kritiek
Coalitiepartner PvdA 'distantieert zich van het beeld dat de VVD neerzet van mensen die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering: 'Alsof mensen die een paar jaar na hun ontslag en vele vruchteloze sollicitaties in de bijstand belanden eerst allemaal vier weken naar Torremolinos gaan. Laat meneer Potters net als de PvdA pleiten voor lagere lasten op arbeid. Daar zijn mensen meer mee geholpen', zegt Kamerlid John Kerstens.

Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageert negatief op de uitspraken van Potters: 'De meeste mensen willen niks liever dan aan het werk. Laat de VVD liever zorgen dat de lasten op arbeid worden verlaagd. Dat leidt tot meer banen en levert meer op dan mensen pesten die hun best doen om aan het werk te komen.'

Volgens voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV zet de VVD met haar voorstel mensen tegen elkaar op. 'Met 700.000 werklozen doet deze uitspraak geen recht aan alle mensen die schreeuwen om werk en niet om vakantie.'

'We moeten de werkloosheid aanpakken, niet de werklozen', zegt Heerts. 'We moeten ervoor zorgen dat mensen op een goede manier aan het werk kunnen. Wij roepen de VVD op om mee te werken aan oplossingen.'

D66 en CDA vroegen zich af voor welk probleem het voorstel van Potters een oplossing is. SP-Kamerlid Sadet Karabulut vermoedt dat 'de vakantiekoorts Potters naar de bol is gestegen'. CDA-Kamerlid Pieter Heerma meent dat het VVD-plan niet meer is dan een luchtballon.
Volgens Steven van Weyenberg (D66) is er sprake van een soort wetmatigheid: als er een Kamerdebat over de bijstand is, komt de VVD 's ochtends altijd een stevig bijstandsplannetje in de media, waarvan later weinig meer vernomen wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden