Kritiek van Tweede Kamer op het Kinderpardon van Teeven

Kamerleden vrezen dat de regeling die staatssecretaris Teeven (justitie) heeft gemaakt voor het Kinderpardon, een uitgeklede versie van het oorspronkelijke plan is. "Het lijkt alsof er minder asielzoekerskinderen onder deze regeling vallen dan we steeds gedacht hebben", stelt ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

Het idee voor een Kinderpardon komt uit de koker van oud-Kamerlid en huidig PvdA-voorzitter Spekman. Die maakte samen met Voordewind een initiatiefwetsvoorstel voor gewortelde kinderen, waar PvdA-fractieleider Samsom als een van de eersten zijn handtekening onder zette. In dit wetsvoorstel staat dat kinderen die langer dan acht jaar in Nederland verblijven, in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Volgens schattingen gaat het om een groep van achthonderd kinderen, met ouders in totaal zo'n 1200 asielzoekers.

De regeling van Teeven, waar kinderen zich vanaf 1 februari voor kunnen aanmelden, stelt dat asielzoekende kinderen die ten minste vijf jaar in Nederland hebben verbleven onder strikte voorwaarden een vergunning krijgen. Die vijf jaar leek in eerste instantie een verruiming, die de PvdA er in de coalitieonderhandelingen met de VVD had uitgesleept. Voordewind krijgt nu echter signalen dat er minder kinderen onder de regeling vallen. Het debat hierover dat voor morgen gepland stond, wil hij dan ook uitstellen tot er meer informatie is over de precieze invulling van het kinderpardon. "Slechts één simpele afwijking van ons oorspronkelijk voorstel, kan al betekenen dat een groot deel van de groep er niet meer onder valt."

Ook D66-Kamerlid Schouw maakt zich zorgen. Vooral de procedure maakte hem argwanig. "Normaal gesproken is er eerst een schriftelijke ronde waarin de details onder het vergrootglas worden gelegd. Maar op de één of andere wonderbaarlijke wijze is het debat over deze regeling zomaar op de Kameragenda gekomen. Het is nog net geen hamerstuk. Dat duidt meestal op politieke heibel." Half december schatte Teeven nog dat er zo'n achthonderd kinderen onder het pardon zouden vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden